Pilne ostrzeżenie Bosackiej. Teraz Polacy kupują go na potęgę
Jaki majonez wybrać? Przed Wielkanocą to pytanie wydaje się jak najbardziej zasadne. Z pomocą przychodzi dziennikarka Katarzyna Bosacka, która przeanalizowała skład aż 12 produktów tego typu. Wnioski są alarmujące.
Katarzyna Bosacka zdobyła ogromną popularność dzięki programom telewizyjnym poświęconym zdrowemu odżywianiu. Dziennikarka od lat wczytuje się w etykiety najróżniejszych produktów i czasami… łapie się za głowę.
Nie inaczej było wtedy, gdy zaczęła analizować skład majonezów dostępnych w polskich sklepach. Termin nie jest przypadkowy, bo z okazji zbliżającej się Wielkanocy kupujemy ten produkt w hurtowych ilościach. Do jaj, sałatki jarzynowej czy wędliny.
Zobacz również: Katarzyna Bosacka przestrzega przed pączkami Ekipy. "Ten składnik znajdziemy w kostkach do toalet"
Jakiś czas temu Bosacka wzięła pod lupę jedną markę, a teraz powraca z większą publikacją. We wpisie na Instagramie oceniła aż 12 majonezów najróżniejszych marek.
Skład idealnego majonezu
Podstawowymi składnikami majonezu są oleje roślinne i żółtka jaj. Im więcej tych składników, tym lepiej, bo mamy wtedy do czynienia z wyższej jakości produktem
- pisze na swoim profilu.
Konserwanty w majonezie
Zdaniem dziennikarki, tylko dwa z porównywanych majonezów nie mają w sobie zbędnych dodatków. Cała reszta to skarbnica przeciwutleniaczy, sztucznych aromatów, stabilizatorów, zagęszczaczy i innych konserwantów.
Większość majonezów dostępnych na rynku zawiera jeszcze takie składniki jak sól wapniowo-diosodowa EDTA, zagęstniki i stabilizatory takie jak guma arabska czy guma ksantanowa, do tego skrobia czy sztuczne aromaty. Te składniki nie są niebezpieczne dla zdrowia, jeżeli jemy je w małych ilościach, ale majonez mógłby się zdecydowanie bez nich obejść
- przekonuje Bosacka, a na sam koniec apeluje o umiar. 100 gramów majonezu to aż 600 kcal!
Zobacz również: Jak wybrać zdrowy majonez? Bosacka radzi!