Pilne ostrzeżenie Bosackiej. Teraz Polacy kupują go na potęgę

Jaki majonez wybrać? Przed Wielkanocą to pytanie wydaje się jak najbardziej zasadne. Z pomocą przychodzi dziennikarka Katarzyna Bosacka, która przeanalizowała skład aż 12 produktów tego typu. Wnioski są alarmujące.

Katarzyna Bosacka apeluje o rozsądek na zakupach, zwłaszcza spożywczych
Katarzyna Bosacka apeluje o rozsądek na zakupach, zwłaszcza spożywczychNatalia ZdziebczynskaEast News

Katarzyna Bosacka zdobyła ogromną popularność dzięki programom telewizyjnym poświęconym zdrowemu odżywianiu. Dziennikarka od lat wczytuje się w etykiety najróżniejszych produktów i czasami… łapie się za głowę.

Nie inaczej było wtedy, gdy zaczęła analizować skład majonezów dostępnych w polskich sklepach. Termin nie jest przypadkowy, bo z okazji zbliżającej się Wielkanocy kupujemy ten produkt w hurtowych ilościach. Do jaj, sałatki jarzynowej czy wędliny.

Jakiś czas temu Bosacka wzięła pod lupę jedną markę, a teraz powraca z większą publikacją. We wpisie na Instagramie oceniła aż 12 majonezów najróżniejszych marek.

Skład idealnego majonezu

Podstawowymi składnikami majonezu są oleje roślinne i żółtka jaj. Im więcej tych składników, tym lepiej, bo mamy wtedy do czynienia z wyższej jakości produktem

- pisze na swoim profilu.

Konserwanty w majonezie

Zdaniem dziennikarki, tylko dwa z porównywanych majonezów nie mają w sobie zbędnych dodatków. Cała reszta to skarbnica przeciwutleniaczy, sztucznych aromatów, stabilizatorów, zagęszczaczy i innych konserwantów.

Większość majonezów dostępnych na rynku zawiera jeszcze takie składniki jak sól wapniowo-diosodowa EDTA, zagęstniki i stabilizatory takie jak guma arabska czy guma ksantanowa, do tego skrobia czy sztuczne aromaty. Te składniki nie są niebezpieczne dla zdrowia, jeżeli jemy je w małych ilościach, ale majonez mógłby się zdecydowanie bez nich obejść

- przekonuje Bosacka, a na sam koniec apeluje o umiar. 100 gramów majonezu to aż 600 kcal!

"Ewa gotuje": Majonezy smakowePolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas