Jak wybrać zdrowy majonez? Bosacka radzi!
Katarzyna Bosacka od lat namawia Polaków do przemyślanych zakupów spożywczych i radzi, jak jeść zdrowo oraz tanio! Teraz, kilka tygodni przed Wielkanocą, prezenterka zamieściła wpis, w którym radzi, jak wybrać idealny majonez na święta. Przestrzega też przed jednym składnikiem!
Wielkanoc, która wypada w tym roku w połowie kwietnia, niezmiennie kojarzy nam się z kilkoma produktami. W grupie tej znajdziemy takie smakołyki jak jajka, chrzan, sos tatarski czy wędliny. Święta Wielkanocne większości z nas kojarzą się także z sałatkami, a te trudno sobie wyobrazić bez sporych ilości majonezu.
Majonez, czyli gęsty krem wytwarzany z oleju, żółtek jaj i dodatków smakowych bywa jednak produktem kontrowersyjnym. Jak przekonuje bowiem popularyzatorka wiedzy o zdrowym żywieniu, Katarzyna Bosacka nie każdy jest wart naszej uwagi, a jego skład może pozostawiać wiele do życzenia!
Majonez można kupić, ale można też przygotować go własnoręcznie. Właśnie tak robiły nasze babcie, które mieszały olej z dodatkiem surowego żółtka, jako składnika emulgującego, octem winnym, cytryną, solą i białym pieprzem. Dzięki temu mogły być pewne, że tak powstały majonez nikomu nie zaszkodzi i smakować będzie całej rodzinie. Dziś, gdy większość z nas stara się ułatwiać sobie życie, a część wciąż narzeka na brak czasu i wieczną gonitwę, częściej decydujemy się na majonez ze sklepu. Czy wiemy jednak, jaki jest jego skład?
Zobacz również: Jak zrobić domowy majonez?
Katarzyna Bosacka zamieściła na Facebooku wpis, w którym zauważyła, że nie każdy majonez ze sklepowej półki jest wart zakupu. Wyjaśniła, że w wersji podstawowej i naturalnej składa się on z:
- żółtek jaj
- oleju
- octu
- musztardy
- soli
- odrobiny cukru
Niestety, w kupnych majonezach znajdziemy także konserwanty, dodatki oraz stabilizatory, a także E385, czyli sól wapniowo-disodową EDTA. Składnik ten wydłuża termin przydatności do spożycia majonezu i, choć został on dopuszczony do spożycia, to według Bosackiej nie zbadano, co dzieje się z organizmem w przypadku kumulacji w nim tej substancji. Nie wiemy także, co dzieje się przy połączeniu soli z innymi substancjami zaczynającymi się również na "E".
Katarzyna Bosacka ma jednak dla fanów zdrowego żywienia dobrą wiadomość. Prezenterka przekonuje, że da się kupić majonez bez konserwantów, który nie potrzebuje ich, bo "funkcję tę zapewniają żółtka jajek". Zawsze jednak można spróbować samodzielnie wykonać domowy majonez. Sprawdzony przepis znajdziecie TUTAJ !
***
Zobacz również:
Magda Gessler ostrzega: Tego nie dodawaj do sałatki jarzynowej