Pirojki z farszem ziemniaczanym

Przepis na rosyjski przysmak. Są naprawdę smaczne!

Smażone pirojki
Smażone pirojki123RF/PICSEL

Zmiel lub rozgnieć dobrze ziemniaki na puree. Cebulę posiekaj i usmaż na złoty kolor. Dodaj do ziemniaków z koperkiem, solą i pieprzem - wymieszaj.

W dużej misce połącz maślankę z solą i sodą. Dodaj mąkę, wymieszaj i zagnieć ciasto. Przykryj miskę ścierką lub zawiń w folię spożywczą, by nie wysychało.

Odrywaj małe kawałki ciasta, formuj okrągłe placki, nałóż łyżkę farszu na środek, zlep brzegi i formuj owalny kształt. Spłaszcz delikatnie. Gotowe trzymaj pod ściereczką.

Smaż na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu aż będą jasnobrązowe. Odsącz na ręczniku kuchennym. Podawaj z sosem czosnkowym i ogórkami kiszonymi.

Najlepiej smakują ciepłe.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas