Pirojki z farszem ziemniaczanym
Przepis na rosyjski przysmak. Są naprawdę smaczne!
Zmiel lub rozgnieć dobrze ziemniaki na puree. Cebulę posiekaj i usmaż na złoty kolor. Dodaj do ziemniaków z koperkiem, solą i pieprzem - wymieszaj.
W dużej misce połącz maślankę z solą i sodą. Dodaj mąkę, wymieszaj i zagnieć ciasto. Przykryj miskę ścierką lub zawiń w folię spożywczą, by nie wysychało.
Odrywaj małe kawałki ciasta, formuj okrągłe placki, nałóż łyżkę farszu na środek, zlep brzegi i formuj owalny kształt. Spłaszcz delikatnie. Gotowe trzymaj pod ściereczką.
Smaż na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu aż będą jasnobrązowe. Odsącz na ręczniku kuchennym. Podawaj z sosem czosnkowym i ogórkami kiszonymi.
Najlepiej smakują ciepłe.