Reklama

Pirojki z farszem ziemniaczanym

Przepis na rosyjski przysmak. Są naprawdę smaczne!

Składniki dla: 13 sztuk

Składniki

  • szklanka maślanki
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 szklanki mąki pszennej

Składniki - farsz

  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Zmiel lub rozgnieć dobrze ziemniaki na puree. Cebulę posiekaj i usmaż na złoty kolor. Dodaj do ziemniaków z koperkiem, solą i pieprzem - wymieszaj.

W dużej misce połącz maślankę z solą i sodą. Dodaj mąkę, wymieszaj i zagnieć ciasto. Przykryj miskę ścierką lub zawiń w folię spożywczą, by nie wysychało. 

Odrywaj małe kawałki ciasta, formuj okrągłe placki, nałóż łyżkę farszu na środek, zlep brzegi i formuj owalny kształt. Spłaszcz delikatnie. Gotowe trzymaj pod ściereczką.

Smaż na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu aż będą jasnobrązowe. Odsącz na ręczniku kuchennym. Podawaj z sosem czosnkowym i ogórkami kiszonymi. 

Reklama

Najlepiej smakują ciepłe. 

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy