Pity rozmarynowe z kurczakiem i sałatką ze śliwki kalifornijskiej

Ta przekąska świetnie sprawdzi się na imprezie w gronie znajomych!

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem, papryką i mirtem cytrynowym. Skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą. Odkładamy na 30 minut do lodówki. Drożdże rozcieramy z cukrem pudrem i rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dosypujemy 2 łyżki mąki i mieszamy dokładnie, żeby rozetrzeć grudki. Odstawiamy na ok. 15 minut, aż zaczyn podrośnie. 200g mąki wsypujemy do miski robota planetarnego, dodajemy sól, rozmaryn, sezam i wlewamy zaczyn. Wyrabiamy ciasto ok. 8 minut na koniec dolewając oliwę. Jeśli ciasto nadal będzie się za bardzo kleić należy podsypać je odrobiną mąki. Odkładamy przykryte na minimum godzinę, aż podwoi swoją objętość. Śliwki kroimy bardzo drobno, podobnie jabłko. Szczypiorek i miętę szatkujemy i dodajemy do jabłek, całość dokładnie mieszamy z majonezem i sambalem. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Ciasto zagniatamy raz jeszcze, dzielimy na małe porcje i formujemy z nich małe placuszki rozwałkowując na grubość ok. 5 mm. Odkładamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut. Rozgrzewamy patelnię, układamy na niej arkusz papieru do pieczenia i układamy filety kurczaka. Smażymy bez użycia oleju, często obracając ok. 5-6 minut, aż w środku przestaną być surowe. Ściągamy je z patelni, odkładamy na 5 minut i kroimy w cienkie plastry. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i partiami pieczemy napuszone placki, układając je na blasze na papierze do pieczenia. Pity powinny się piec ok. 6 minut. Wyciągamy je, przekrawamy na pół i wypełniamy listkami rukoli, sałatką ze śliwek kalifornijskich i kurczakiem. Najsmaczniejsze są jak trochę postoją z wilgotnym farszem i zmiękną.

Domowy kebabInteria Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas