Reklama

Reklama

Pizza dla królika

Polecamy ciekawą pizzę dla dzieci

Składniki

Porcja na jedną blachę.

  • 400 g mąki pszennej (typ 1050)
  • 1 paczka suchych drożdży
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • 1 pęczek marchewki
  • 1 łyżka masła
  • 300 g groszku cukrowego
  • 100 g gotowanej szynki
  • 100 g śmietany
  • 1 jajko
  • 100 g startego sera
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • tłuszcz i mąka do przygotowania blachy

Przygotowanie

Reklama


Czas przygotowania: 15 minut+ 30 minut na wyrośnięcie+ 25 minut na pieczenieRazem około 2780 kcal,120 g białka, 117 g tłuszczu,310 g węglowodanów

1. Mąkę i suche drożdże mieszamy z 200 ml letniej wody. Na koniec dodajemy oliwę i 1 łyżeczkę soli. Ciasto zagniatamy tak długo,aż nie będzie się już kleiło. Wtedy oprószamy odrobiną mąki i przekładamy do miski, w której odstawiamy je na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

2. W tym czasie myjemy marchewki i ewentualnie obieramy, odcinamy zielone części i kroimy wzdłuż na pół. Podgrzewamy masło,wrzucamy marchewki, dodajemy około 1-2 łyżki wody i dusimy je. Groszek cukrowy myjemy i czyścimy, dodajemy do marchewek, dusimy razem około 5 minut.

3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy niewielką ilością mąki. Ciasto wykładamy na blachę i rozwałkowujemy, dopasowując do jej kształtu.Warzywa rozkładamy gwieździście na cieście. Szynkę kroimy w kostkę i rozkładamy pomiędzy warzywami.

4. Jajko roztrzepujemy ze śmietaną i serem, mieszamy z siekaną pietruszką. Wylewamy na warzywa. Pizzę pieczemy około 30 minut (dolna szyna, termoobieg 180°C).

Przepis pochodzi z książki: Dziecięce menu dla całej rodziny

Dowiedz się więcej na temat: pizza

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje