Pizza dla królika
Polecamy ciekawą pizzę dla dzieci
Składniki
Porcja na jedną blachę.
- 400 g mąki pszennej (typ 1050)
- 1 paczka suchych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- 1 pęczek marchewki
- 1 łyżka masła
- 300 g groszku cukrowego
- 100 g gotowanej szynki
- 100 g śmietany
- 1 jajko
- 100 g startego sera
- 1 łyżka posiekanej pietruszki
- tłuszcz i mąka do przygotowania blachy
Przygotowanie
Czas przygotowania: 15 minut+ 30 minut na wyrośnięcie+ 25 minut na pieczenieRazem około 2780 kcal,120 g białka, 117 g tłuszczu,310 g węglowodanów
1. Mąkę i suche drożdże mieszamy z 200 ml letniej wody. Na koniec dodajemy oliwę i 1 łyżeczkę soli. Ciasto zagniatamy tak długo,aż nie będzie się już kleiło. Wtedy oprószamy odrobiną mąki i przekładamy do miski, w której odstawiamy je na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
2. W tym czasie myjemy marchewki i ewentualnie obieramy, odcinamy zielone części i kroimy wzdłuż na pół. Podgrzewamy masło,wrzucamy marchewki, dodajemy około 1-2 łyżki wody i dusimy je. Groszek cukrowy myjemy i czyścimy, dodajemy do marchewek, dusimy razem około 5 minut.
3. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200°C. Blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy niewielką ilością mąki. Ciasto wykładamy na blachę i rozwałkowujemy, dopasowując do jej kształtu.Warzywa rozkładamy gwieździście na cieście. Szynkę kroimy w kostkę i rozkładamy pomiędzy warzywami.
4. Jajko roztrzepujemy ze śmietaną i serem, mieszamy z siekaną pietruszką. Wylewamy na warzywa. Pizzę pieczemy około 30 minut (dolna szyna, termoobieg 180°C).
Przepis pochodzi z książki: Dziecięce menu dla całej rodziny