Reklama

Reklama

Pizza na brokułowym spodzie - zajadaj na zdrowie

Jeszcze do niedawna kalafior święcił kulinarne triumfy - pomysłowi miłośnicy gotowania przygotowywali "ryż" z kalafiora, warzywo stało się również idealnym substytutem mąki w cieście do pizzy. Idąc w kulinarnych eksperymentach dalej kalafiora można zamienić na brokuły.

Pizza okazuje się najczęstszym z kulinarnych grzeszków, można jednak pokusić się o drobne oszustwo i przygotować spód pizzy bazując na warzywach - kalafiorze, który stał się bardzo popularny lub brokułach. Taka pizza przypadnie do gustu tym, którzy stosują modną w ostatnim czasie dietę keto.

Reklama

Przygotowanie takiego spodu do pizzy jest niezwykle proste. Brokuły rozdrabniamy w mikserze. Po uzyskaniu brokułowej "mąki" warto masę odcisnąć z nadmiaru wody. Następnie dodajemy dwa jajka, starty parmezan, mozzarellę, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy wszystkie składniki. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy okrągły placek i pieczemy przez 15 min, do czasu, aż się zarumieni, a całość stanie się zwięzła.

Po upieczeniu spodu smarujemy ciasto sosem pomidorowym, posypujemy serem i układamy na nim ulubione składniki - cukinię, bakłażana, kolorową paprykę, pomidorki koktajlowe. Całość pieczemy, a na koniec można ułożyć plasterki mozzarelli.

Taka pizza to doskonały sposób na kulinarną ucztę, bez wyrzutów sumienia. Poza tym brokuły uznawane są za jedno z najzdrowszych warzyw. Wykazują nie tylko właściwości przeciwrakowe, są również bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Eksperci zwracają również uwagę na ich właściwości detoksykujące.

Brokuły są bogatym źródłem witaminy C, która jest najważniejszym składnikiem odżywczym wspomagającym naszą odporność. Pół szklanki tego warzywa pokrywa w 84 proc. dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.

- Brokuły to niezastąpione warzywo, jest bogate w przeciwutleniacze, wykazuje również właściwości przeciwnowotworowe; jest również doskonałym źródłem witaminy C, która odgrywa istotną rolę w produkcji kolagenu - białka związanego z naprawą skóry. Co więcej, najnowsze badania wskazują, że witamina C odgrywa istotną rolę w ochronie skóry przed szkodliwym promieniowaniem UV - wyjaśnia dietetyk dr Jaime Schehr. 


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje