Pizza na cieście z cukinii

Ciasto z cukinii stanowi doskonałą bazę do pizzy, solonych gofrów lub zapiekanek. Jako nadzienie możemy wykorzystać wszystko, na co mamy ochotę. Inspirujący przepis, do wykorzystania jeszcze tego lata.

Pizza na warzywnym spodzie
Pizza na warzywnym spodzie123RF/PICSEL

Cukinia ma wyjątkowo niską wartość kaloryczną - zaledwie 15 kalorii w 100 g. Jest więc idealna dla wszystkich dbających o linię. To warzywo bogate w witaminę C. Zawiera też karoten i witaminy z grupy B oraz witaminę K. Jest dobrym źródłem kwasu foliowego, kwasu pantotenowego oraz choliny. Ma sporo potasu, sodu, fosfor, wapń, miedź i mangan. O tej porze roku cukinia jest najsmaczniejsza i dostępna praktycznie wszędzie, korzystajmy z tego.

Podstawowe ciasto z dodatkiem cukinii przyrządzimy z następujących składników: 100 g pełnoziarnistej mąki, najlepiej orkiszowej, jajko, 2 cukinie, suszona papryka, oregano. Do wykończenia pizzy będziemy potrzebować: sos pomidorowy (bez dodatku cukru lub domowej roboty), a na biały sos - jogurt naturalny, ponadto paprykę, świeże pieczarki, pół żółtej lub pomarańczowej papryki, ćwiartkę brokułu, 2 plastry szynki (lub ziołowe tofu), pół dużej kulki mozzarelli lub kilka małych, ulubione przyprawy.

Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. C. Obraną cukinię trzemy na drobnej tarce. Przekładamy startą cukinię na czystą ściereczkę i skręcając, usuwamy z niej nadmiar wody. W dużej misce mieszamy odciśniętą cukinię, jajko, mąkę, pieprz i oregano - aż masa zrobi się gładka. Oto nasze podstawowe ciasto do pizzy.

Rozkładamy je na blasze, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Grubość ciasta ustalamy według własnego gustu, taką jak lubimy. Pieczemy przez 20 minut.

Układamy na pizzy dodatki. Mogą to być: sos pomidorowy, warzywa, ser, szynka lub tofu. Do bazy z sosu pomidorowego można dodać świeże pieczarki, paski żółtej lub pomarańczowej papryki, brokuły. Dodajmy także cienkie plasterki białej szynki i małe kulki mozzarelli.

Gdy wolimy pizzę z białym sosem, użyjmy jogurtu naturalnego wymieszanego z odrobiną pieprzu i kminku lub inną ulubioną przyprawą. Rozkładamy bazę przed rozłożeniem składników.

Wkładamy pizzę ponownie do piekarnika, nagrzanego do 220 st. C i pieczemy jeszcze 10 minut lub dłużej, w zależności od użytych dodatków. Podajemy gorącą. Z tego przepisu możemy przygotować kilka mniejszych placków i zrobić minipizze. To będzie świetny pomysł na przystawkę.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas