Reklama

Reklama

Pizza na spodzie z... ziemniaków

W sobotę przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy. Tego dnia warto nie tylko udać się do włoskiej restauracji na klasyczną margheritę, ale też poeksperymentować i samemu przygotować pizzę np. na spodzie z ziemniaków, które zostały z obiadu...

"To danie odniosło największy sukces podczas warsztatów dla mam z dziećmi. Ciasto na spód jest idealną masą do zabawy, a samo hasło "pizza" działa nie tylko na najmłodszych" - tak pizzę na spodzie z gniecionych ziemniaków opisuje w swojej książce "Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia" jej autorka, Jagna Niedzielska.

Reklama

Do przygotowania pizzy - zgodnej z zasadami zero waste - potrzebne będą następujące składniki: 400 g gniecionych ziemniaków z obiadu; 2 jajka; mąka typ 650 (tyle, ile trzeba do uzyskania zwartej masy, czyli mniej więcej jedna szklana); sól; 750 ml passaty pomidorowej; 2 łyżki oleju rzepakowego; 2 łyżki oliwy; 2 łyżki miodu; łyżka oregano; ząbek czosnku; cebula biała; cebula czerwona; różne pomidory: 1 żółty, 1 malinowy, 2 kumato, 4 cherry; starty twardy ser; pestki z granatu oraz świeżo mielony czarny pieprz.

Oto, jak przygotować pizzę według przepisu Niedzielskiej. Czosnek drobno siekamy, białą cebulę kroimy w drobną kostkę, a czerwoną - w cienkie pióra. Pomidory kroimy w cienkie plastry. Tak przygotowaną białą cebulę i czosnek podsmażamy na oleju rzepakowym do momentu, aż nabiorą złotego koloru, następnie dodajemy passatę, sól, miód i oliwę i dusimy na małym ogniu przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając.

Aby otrzymać spód - ziemniaki mieszamy z jajkami, mąką i solą, po czym zagniatamy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy cienką pizzę i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowany spód pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 st. C przez około 15 min. Na wierzchu powinna powstać delikatnie chrupiąca skorupka.

"Na ciepły spód wlej sos, następnie połóż plastry pomidorów, piórka czerwonej cebuli oraz ser i podpiecz jeszcze w piekarniku przez około 2 minuty. Po wyjęciu dodaj pestki granatu i czarny pieprz" - instruuje Niedzielska. (PAP Life)


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje