Pizza z klopsikami
Doskonała na rodzinny obiad!

Składniki
- Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- ok. 20 g drożdży
- 2-3 łyżeczki oliwy
- 2/3 szklanki ciepłej wody (o temp. maksymalnie 40°C)
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru.
- Klopsy:
- 500-600 g miel. mięsa
- jajko
- namoczona w mleku kajzerka
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- natka
- 2 łyżki musztardy
- olej;
- sos:
- 1,5-2 szklanki bulionu
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 pomidory (lub podobna ilość przecieru)
- łyżka musztardy
- sól, pieprz, papryka
Sposób przygotowania
1. Zrób klopsy: kajzerkę odciśnij. Cebulę posiekaj. Połącz mięso, bułkę, jajko,musztardę, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę.Dopraw solą i pieprzem. Z masy uformuj klopsy i wstaw do lodówki na 15 minut. Następnie obsmaż na oleju ze wszystkich stron.
2. Przygotuj sos: podsmaż posiekaną cebulę na oleju, dodaj przeciśnięty przezpraskę czosnek i obrane, pokrojone pomidory (lub przecier). Smaż 2 minuty. Wlej bulion, dodaj musztardę, paprykę,sól, pieprz. Zredukuj. Do sosu wrzuć klopsy. Duś jeszcze 5-10 minut.
3. Uformuj podłużne placki pizzy.Posmaruj je sosem z klopsików. Rozłóż klopsy. Połóż obie pizze na natłuszczonej blasze. Piecz w najwyższej temp.piekarnika ok. 10-15 min, aż brzegi ciasta się mocno zrumienią.Podaj z dowolnymi ziołami.