Pizza z wędzonym kozim serem i pomidorami
Wegetariański przysmak

Składniki
- Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki
- ok. 20 g drożdży
- 2-3 łyżeczki oliwy
- 2/3 szklanki ciepłej wody (o temp. maksymalnie 40°C)
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru; dodatki: sos pomidorowy
- wędzony kozi ser (ok. 200-250 g)
- 4-6 pomidorów
- zioła do posypania pizzy (może być bazylia, natka pietruszki, szczypiorek – co lubisz)
4-6 porcji
Sposób przygotowania
1. Z podanych składników przygotuj i uformuj ciasto wg podstawowego przepisu z Notatnika Praktyka.Posmaruj placki ciasta pomidorowym sosem (przepis na str. 94), ułóż dodatki,zaczynając od pokrojonego w plastry sera. Na nim połóż plastry pomidora.2. Połóż placki pizzy na lekko natłuszczonej blasze. Piecz w najwyższej temp.dostępnej w piekarniku ok. 10 min,aż brzeg ciasta mocno się zrumieni.Po upieczeniu posyp ziołami.