Placek a la pizza
Placki ziemniaczane nie muszą być podawane tylko z mięsem. Oto przepis na takie, które w smaku przypominają pizze. A wszystko za sprawą żółtego sera.

Składniki na 4 porcje:
- 1/2 kg mączystych ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 cebula
- 1 strąk czerwonej papryki l
- 10 dag pieczarek
- 1 pomidor l kilka plastrów wędzonego boczku
- 10 dag żółtego sera
- sól, pieprz
- szczypta suszonego oregano
- olej do smażenia
- świeże oregano lub natka pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć, połączyć z jajkiem i mąką. Doprawić solą, pieprzem i suszonym oregano, wymieszać. Podzielić na 4 placki i usmażyć na złoty kolor na oleju.
2. Paprykę oczyścić, pieczarki obrać. Paprykę, pieczarki i pomidora pokroić w plasterki. Ułożyć razem z boczkiem na plackach. Posypać tartym żółtym serem. Zapiekać 5-10 minut w temperaturze 200°C. Posypać posiekanymi listkami natki lub oregano.