Placek drożdżowy
Przepis na szybkie ciasto z winogronami

Składniki
- 35 dag mąki pszennej
- 2 dag drożdży
- 250 ml wody
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- 25 dag jasnych winogron
- 25 dag ciemnych winogron
- 2 łyżki miodu
- 10 dag płatków owsianych
6 porcji
Sposób przygotowania
1. W 50 ml letniej wody rozpuść drożdże i cukier. Odstaw na 20 minut. Do miski wsyp mąkę, sól, a do środka wlej drożdże, łyżkę oliwy i 200 ml letniej wody. Zagnieć i wyrób ciasto ręcznie. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Winogrona umyj i osusz. 2. Zagnieć ciasto, rozwałkuj. Posmaruj oliwą, ułóż winogrona i polej miodem. Płatki owsiane upraż na suchej patelni i posyp nimi placek. Piecz przez 20 minut w temp. 200 st. C.