Placek drożdżowy

Przepis na szybkie ciasto z winogronami

Czas przyrządzenia: 40 minut
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 35 dag mąki pszennej
  • 2 dag drożdży
  • 250 ml wody
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 25 dag jasnych winogron
  • 25 dag ciemnych winogron
  • 2 łyżki miodu
  • 10 dag płatków owsianych

Sposób przygotowania

1. W 50 ml letniej wody rozpuść drożdże i cukier. Odstaw na 20 minut. Do miski wsyp mąkę, sól, a do środka wlej drożdże, łyżkę oliwy i 200 ml letniej wody. Zagnieć i wyrób ciasto ręcznie. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Winogrona umyj i osusz. 

2. Zagnieć ciasto, rozwałkuj. Posmaruj oliwą, ułóż winogrona i polej miodem. Płatki owsiane upraż na suchej patelni i posyp nimi placek. Piecz przez 20 minut w temp. 200 st. C.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje