Dodawaj do mięs i deserów. Doskonale sprawdzi się również na skórze
Choć dostępny jest w większości sklepów spożywczych i często sięgamy po niego celem urozmaicenia smaku różnych posiłków, to jednak prawdopodobnie niewiele osób zadaje sobie pytanie, czym on właściwie jest i jak powstaje. Mowa o occie balsamicznym, charakteryzującym się wieloma, cennymi właściwościami prozdrowotnymi.

Czym jest ocet balsamiczny?
Ocet balsamiczny może stanowić dodatek smakowy m.in. do sałatek, marynat, sosów i wielu posiłków, w tym również do deserów. Ocet balsamiczny powstaje z gotowanego moszczu winogronowego, a więc soku wyciśniętego z tych owoców. Gdy sok odpowiednio zgęstnieje, przelewany jest do drewnianych beczek, w których fermentuje i dojrzewa.
Finalnie ocet balsamiczny sprzedawany jest jako ciecz ciemnego koloru, o gęstej konsystencji i słodko-kwaśnym smaku.
Wiele źródeł wskazuje, że ocet balsamiczny powstał we Włoszech w XIV wieku i był wówczas towarem deficytowym, dlatego potocznie mówiono o nim, że to czarne złoto. Taki ocet często wykorzystywany był w medycynie ludowej, jako remedium na różnego rodzaju choroby. Obecne ocet balsamiczny także stosowany jest jako doraźny środek przy problemach związanych m.in. z układem trawiennym i układem moczowy.
Czytaj także: Bezkofeinowy napar, który poprawia pracę jelit w 30 dni. Wystarczą 3 filiżanki dziennie

Ocet balsamiczny - właściwości
Dobrej jakości ocet balsamiczny to źródło witaminy C, żelaza, wapnia i miedzi. Ponadto produkt zawiera w sobie cenne antyoksydanty, które biorą udział w procesie związanym ze zwalczaniem wolnych rodników, tym samym opóźniając starzenie się organizmu.
Spożywanie octu balsamicznego może pomagać w regulowaniu poziomu cukru we krwi, a to za sprawą składnika o nazwie octan, który występuje również w occie jabłkowym. Z kolei z uwagi na zawartość w occie balsamicznym kwasów organicznych, produkt przyczynia się do intensywniejszego wydzielania soków w żołądku, wspierając trawienie.
Ponadto ocet balsamiczny wykazuje właściwości oczyszczające, pomaga regulować poziom cholesterolu, zmniejszając ryzyko powstania m.in. miażdżycy i może być sprzymierzeńcem w procesie odchudzania.
Ocet balsamiczny - zastosowanie
Ocet balsamiczny najczęściej znajduje zastosowanie w kontekście kulinarnym, będąc doskonałym dodatkiem do sałatek, marynat, mięs czy nawet deserów. Jednak z uwagi na zawartość wspomnianych antyoksydantów, ocet balsamiczny wykorzystywany jest w kosmetologii, jako jeden ze składników produktów dedykowanych pielęgnacji skóry i włosów.