Reklama

Reklama

Placek jabłkowy z kruszonką migdałowo-słonecznikową

Ten prosty w przygotowaniu placek szturmem zdobędzie serca, a raczej podniebienia łasuchów. Dla odmiany ciasto możesz przygotować też z dodatkiem wiórków kokosowych albo orzechów!

Czas przyrządzenia: 1 godzina 15 minut
Składniki dla: 24 porcji

Składniki

  • 2 i 2/3 szkl. mąki pszennej
  • 10 dag pestek słonecznika
  • 10 dag migdałów bez skórki
  • 1 i 1/3 szkl. brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 35 dag miękkiego masła
  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 3 łyżki + 1 szkl. białego cukru
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 4 jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 op. cukru waniliowego,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szkl. gęstej kwaśnej śmietany
  • tłuszcz do blachy

Sposób przygotowania

1. Pestki słonecznika i migdały drobno posiekaj, wymieszaj z mąką, brązowym cukrem oraz szczyptą soli. Dodaj masło i rozcieraj składniki palcami, aż powstaną drobne grudki. Odłóż ok.1/3 kruszonki w chłodne miejsce.

2. Blachę (32 x 39 cm) posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsyp 2/3 przygotowanej kruszonki. Lekko dociśnij ją dłonią do dna formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez 15 minut. 

3. W tym czasie jabłka umyj, obierz,pokrój na cząstki. Wytnij środki z pestkami. Miąższ pokrój w plasterki.Natychmiast skrop je sokiem z cytryny,by nie ściemniały. Potem posyp cynamonem i 3 łyżkami białego cukru. Twaróg utrzyj z resztą białego cukru, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Wsyp mąkę ziemniaczaną. Dołóż kwaśną śmietanę i jajka. Dobrze wymieszaj masę mikserem. Rozsmaruj na podpieczonym spodzie. Rozłóż jabłka i posyp całość odłożoną kruszonką. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 200 st. Ponownie wstaw ciasto do piekarnika.Piecz je jeszcze ok. 30 minut. Przed podaniem dobrze wystudź. Serwuj np.z sosem karmelowym.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje