Placek jabłkowy z kruszonką migdałowo-słonecznikową
Ten prosty w przygotowaniu placek szturmem zdobędzie serca, a raczej podniebienia łasuchów. Dla odmiany ciasto możesz przygotować też z dodatkiem wiórków kokosowych albo orzechów!
Składniki
- 2 i 2/3 szkl. mąki pszennej
- 10 dag pestek słonecznika
- 10 dag migdałów bez skórki
- 1 i 1/3 szkl. brązowego cukru
- szczypta soli
- 35 dag miękkiego masła
- 1 kg jabłek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 3 łyżki + 1 szkl. białego cukru
- 1 kg mielonego twarogu
- 4 jajka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 op. cukru waniliowego,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szkl. gęstej kwaśnej śmietany
- tłuszcz do blachy
Sposób przygotowania
1. Pestki słonecznika i migdały drobno posiekaj, wymieszaj z mąką, brązowym cukrem oraz szczyptą soli. Dodaj masło i rozcieraj składniki palcami, aż powstaną drobne grudki. Odłóż ok.1/3 kruszonki w chłodne miejsce.2. Blachę (32 x 39 cm) posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsyp 2/3 przygotowanej kruszonki. Lekko dociśnij ją dłonią do dna formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez 15 minut. 3. W tym czasie jabłka umyj, obierz,pokrój na cząstki. Wytnij środki z pestkami. Miąższ pokrój w plasterki.Natychmiast skrop je sokiem z cytryny,by nie ściemniały. Potem posyp cynamonem i 3 łyżkami białego cukru. Twaróg utrzyj z resztą białego cukru, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Wsyp mąkę ziemniaczaną. Dołóż kwaśną śmietanę i jajka. Dobrze wymieszaj masę mikserem. Rozsmaruj na podpieczonym spodzie. Rozłóż jabłka i posyp całość odłożoną kruszonką. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 200 st. Ponownie wstaw ciasto do piekarnika.Piecz je jeszcze ok. 30 minut. Przed podaniem dobrze wystudź. Serwuj np.z sosem karmelowym.