Placek jogurtowo-cytrynowy
Lekki i smaczny.

Składniki na 10 porcji:
- 3 jajka, - 30 dag cukru, - 1 pomarańcza, - 1/2 szklanki oleju, - jogurt naturalny, - półtorej szklanki mąki, - proszek do pieczenia, - 1 cytryna i 1 limonka.
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć starannie z cukrem, dodać skórkę otartą z pomarańczy. Wlać do masy olej oraz jogurt. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubić białka ze szczyptą soli i dodać je do ciasta. Całość ostrożnie wymieszać. Masą tą napełnić natłuszczoną wcześniej masłem formę. Ciasto piec 25 minut w temp. 180 st. C. Z cytryny wycisnąć sok, po czym rozcieńczyć go szklanką wody. Dodać resztę cukru, i gotować 15 minut. Po przestudzeniu tego płynu nasączyć nim dobrze ciasto. Wierzch placka można posmarować lukrem, a także ozdobić go limonką i skórką z pomarańczy. 1 porcja - 305 kcal Czas przygotowania: 30 minut