Placek jogurtowo-cytrynowy

Lekki i smaczny.


Reklama


Składniki na 10 porcji:

- 3 jajka,
- 30 dag cukru,
- 1 pomarańcza,
- 1/2 szklanki oleju,
- jogurt naturalny,
- półtorej szklanki mąki,
- proszek do pieczenia,
- 1 cytryna i 1 limonka.

Przygotowanie:

Żółtka utrzeć starannie z cukrem, dodać skórkę otartą z pomarańczy. Wlać do masy olej oraz jogurt. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubić białka ze szczyptą soli i dodać je do ciasta. Całość ostrożnie wymieszać. Masą tą napełnić natłuszczoną wcześniej masłem formę. Ciasto piec 25 minut w temp. 180 st. C. Z cytryny wycisnąć sok, po czym rozcieńczyć go szklanką wody. Dodać resztę cukru, i gotować 15 minut. Po przestudzeniu tego płynu nasączyć nim dobrze ciasto. Wierzch placka można posmarować lukrem, a także ozdobić go limonką i skórką z pomarańczy.
1 porcja - 305 kcal
Czas przygotowania: 30 minut

Dowiedz się więcej na temat: placki | ciasta

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje