Placek morelowy

Pyszne i pachnące!

Składniki

  • 4 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. oleju
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. ciepłego mleka
  • 1 op. (10 dag) drożdży
  • sól
  • 14–16 moreli

Sposób przygotowania

1. Do szerokiej miski wkrusz drożdże. Wsyp cukier. Dodaj roztrzepane jajka, olej, mleko, mąkę i szczyptę soli. Wszystkie składniki rozłóż warstwowo i równomiernie. Ważne jest, by zachować taką kolejność jak w przepisie. 

2. Miskę przykryj, odstaw w ciepłe miejsce na 3 godziny. Po tym czasie krótko przemieszaj ciasto łyżką. Morele umyj, przekrój, wyjmij pestki. Blachę (28 x 37 cm) wyłóż pergaminem i napełnij ciastem. Na wierzchu rozłóż morele. Placek piecz ok. 45 minut w 180 st. C. Ew. oprósz cukrem pudrem. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje