Placek morelowy
Pyszne i pachnące!

Składniki
- 4 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szkl. oleju
- 4 jajka
- 3/4 szkl. ciepłego mleka
- 1 op. (10 dag) drożdży
- sól
- 14–16 moreli
Sposób przygotowania
1. Do szerokiej miski wkrusz drożdże. Wsyp cukier. Dodaj roztrzepane jajka, olej, mleko, mąkę i szczyptę soli. Wszystkie składniki rozłóż warstwowo i równomiernie. Ważne jest, by zachować taką kolejność jak w przepisie. 2. Miskę przykryj, odstaw w ciepłe miejsce na 3 godziny. Po tym czasie krótko przemieszaj ciasto łyżką. Morele umyj, przekrój, wyjmij pestki. Blachę (28 x 37 cm) wyłóż pergaminem i napełnij ciastem. Na wierzchu rozłóż morele. Placek piecz ok. 45 minut w 180 st. C. Ew. oprósz cukrem pudrem.