Placek orzechowy
Płatki owsiane posiekaj drobno nożem lub zmiel w młynku.
Składniki:
- 1 szkl. mąki tortowej
- 3/4 szkl. płatków owsianych górskich
- 1/2 szkl. zmielonych orzechów włoskich
- 2/3 szkl. brązowego cukru
- 12 dag zimnego masła
- 1 białko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 szkl. wymieszanych, obranych porzeczek, czerwonych i czarnych
- 3-4 łyżki całych orzeszków piniowych lub posiekanych włoskich
- 2 łyżki cukru waniliowego
- cukier puder do posypania
- owoce do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Płatki owsiane posiekaj drobno nożem lub zmiel w młynku. Mąkę przesiej z proszkiem i solą. Wymieszaj ze zmielonymi orzechami i płatkami. Dodaj drobno posiekane masło i rozetrzyj masę palcami. Na koniec dodaj białko i wymieszaj rękami, aż powstaną okruchy. Blaszkę wyłóż pergaminem i wysyp ciasto. Dociśnij je delikatnie.2. Orzeszki piniowe podpraż na suchej patelni. Gdy zaczną mocno pachnieć, przesyp je do miseczki. Owoce umyj, oczyść, osusz na ręczniku papierowym i wymieszaj z cukrem i orzeszkami. Wyłóż na ciasto, zostawiając centymetrowy brzeg.3. Piecz w 180ºC przez 40 minut. Po przestygnięciu posyp cukrem pudrem i udekoruj świeżymi owocami.Czas przygotowania: ok. 80 minut