Placek serowy z brzoskwiniami
Ze świeżymi brzoskwiniami

Składniki:
- 25 dag masła, - 1/2 szklanki cukru, - 4 żółtka, - 2 szklanki mąki, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - olejek waniliowy, - 1 torebka cukru waniliowego, - 0,5 kg brzoskwiń, - 4 białka, - 3/4 szklanki cukru, - 50 dag mielonego sera, - 1 torebka budyniu waniliowego
Przygotowanie:
Z podanych składników szybko zagnieść kruche ciasto i włożyć na min. 1 h do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć na blaszkę do pieczenia wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem. Zapiec na lekko złoty kolor w nagrzanym do 200 st. C piekarniku. Białka ubić na sztywno, powoli dosypując cukier. Ser wymieszać z budyniem, dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, rozłożyć na niej plastry brzoskwiń. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika. Piec jeszcze 30 minut. Czas przygotowania: 2 h. Przepis na 12 osób.