Placek ucierany z orzechami
Pyszny i prosty w przygotowaniu

Składniki
- 50 dag masła
- 52 dag mąki pszennej
- 6 jajek
- 10 dag mielonych orzechów laskowych
- 15 dag cukru brązowego
- 25 dag cukru białego
- 1 op. cukru waniliowego
- 12 dag mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek mleka
- 75 dag jeżyn
24 porcje
Sposób przygotowania
1. Z 1/4 masła, 1/3 mąki pszennej, orzechów i brązowego cukru zagnieć kruszonkę. Resztę masła utrzyj z cukrem białym i waniliowym. Domieszaj jajka. Pozostałą mąkę pszenną wymieszaj z ziemniaczaną i proszkiem. Utrzyj z masą maślaną. Połącz z mlekiem 2. Blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie formy rozsmaruj przygotowane ciasto. Posyp jeżynami i kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 °C. Piecz 45-50 minut.