Reklama

Reklama

Placek ucierany z orzechami

Pyszny i prosty w przygotowaniu

Czas przyrządzenia: 25 min + pieczenie 45-50 minut
Składniki dla: 24 porcje

Składniki

  • 50 dag masła
  • 52 dag mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 10 dag mielonych orzechów laskowych
  • 15 dag cukru brązowego
  • 25 dag cukru białego
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 12 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek mleka
  • 75 dag jeżyn

Sposób przygotowania

1. Z 1/4 masła, 1/3 mąki pszennej, orzechów i brązowego cukru zagnieć kruszonkę. Resztę masła utrzyj z cukrem białym i waniliowym. Domieszaj jajka. Pozostałą mąkę pszenną wymieszaj z ziemniaczaną i proszkiem. Utrzyj z masą maślaną. Połącz z mlekiem 
2. Blachę wyłóż pergaminem. Na spodzie formy rozsmaruj przygotowane ciasto. Posyp jeżynami i kruszonką. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 °C. Piecz 45-50 minut.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje