Placek węgierski
Takiego placka nie sposób nie lubić.

Składniki
na placki
- 1 kg kartofli
- 1 duża cebula
- 3-4 łyżki mąki
- 2 jajka
- sól
- pieprz
- olej
Składniki
sos
- 1/2 kg karkówki
- 1 cebula
- 2 ogórki konserwowe
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- listek laurowy
- ziele angielskie
- olej
- mąka pszenna
- 2 łyżki śmietany
Mięso pokroić w grubą kostkę, posolić, obtoczyć w mące. Cebulę, czosnek i papryczkę posiekać, ogórki pokroić w plastry. Mięso i cebulę usmażyć. Dodać czosnek, chwilę posmażyć, zalać wodą, dodać ziele angielskie i listek laurowy, dusić 30 minut.
Dodać ogórki konserwowe i gotować, aż mięso zmięknie. Pod koniec gotowania zagęścić 2 łyżkami mąki zmieszanej ze śmietaną, zagotować. Dodać papryczkę chili i posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Obrać ziemniaki oraz cebulę i zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Dodać jajka, mąkę, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na rumiano z obu stron. Na każdy placek nałożyć porcję gulaszu i podawać (można też składać placki z gulaszem na pół).