Reklama

Reklama

Placek węgierski

Takiego placka nie sposób nie lubić.

Składniki na placki

  • 1 kg kartofli
  • 1 duża cebula
  • 3-4 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • olej

Składniki sos

  • 1/2 kg karkówki
  • 1 cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • olej
  • mąka pszenna
  • 2 łyżki śmietany

Mięso pokroić w grubą kostkę, posolić, obtoczyć w mące. Cebulę, czosnek i papryczkę posiekać, ogórki pokroić w plastry. Mięso i cebulę usmażyć. Dodać czosnek, chwilę posmażyć, zalać wodą, dodać ziele angielskie i listek laurowy, dusić 30 minut.

Reklama

Dodać ogórki konserwowe i gotować, aż mięso zmięknie. Pod koniec gotowania zagęścić 2 łyżkami mąki zmieszanej ze śmietaną, zagotować. Dodać papryczkę chili i posiekaną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

Obrać ziemniaki oraz cebulę i zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Dodać jajka, mąkę, doprawić solą i pieprzem. Smażyć na rumiano z obu stron. Na każdy placek nałożyć porcję gulaszu i podawać (można też składać placki z gulaszem na pół).

Dowiedz się więcej na temat: placek węgierski

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje