Placek z rabarbarem i kruszonką
Prezentujemy doskonały przepis na ciasto z rabarbarem! Nikt mu się nie oprze!

Składniki na 12 porcji:
Ciasto:
2 i 1/2 szklankimąki 1 kostka masła1 i 1/4 szklanki cukru5 jajek2 łyżeczkiproszku do pieczenia1/2 kg rabarbaru1 cukier waniliowytłuszcz do smarowaniaKruszonka:
1 szklanka mąki 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukruLukier:
1/2 szklanki cukru pudrusok z 1 cytryny
Sposób przygotowania:1. Białka ubić ze szklanką cukru. Dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać. Masło roztopić, wlać, zmiksować. Ciasto wyłożyć na nasmarowaną tłuszczem blachę.
2. Łodygi rabarbaru umyć, obrać, pokroić na kawałki. Wymieszać z 1/4 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Wyłożyć na cieście.
3. Z mąki, cukru i zimnego masła zagnieść szybko kruszonkę. Posypać nią warstwę rabarbaru. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 30 minut.
4. Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym na lukier. Wystudzony placek pokroić na porcje. Skropić je lukrem. Kiedy zastygnie, polukrować jeszcze raz.
Przepis można zmienić, np. rabarbar zmieszać z truskawkami albo całkowicie go nimi zastąpić - wtedy niepotrzebny będzie dodatek cukru, wystarczy cukier waniliowy