Placek z winogronami

Niespotykane połączenie smaków.

Składniki:

  • 25 dag masła
  • 15 dag cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 25 dag + 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 40 dag ciemnych winogron
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz i mąka do foremki

Przygotowanie:

1. Masło utrzyj z solą, cukrem oraz cukrem waniliowym. Kiedy ucierana masa zobi się puszysta i jasnokremowa, kolejno wbij jajka. Potem do masy maślanej domieszaj śmietanę. Przesiej przez sitko 25 dag mąki z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Na koniec całość szybko wymieszaj mikserem.

Reklama

2. Winogrona opłucz, osusz, oderwij od gałązek. Owoce posyp 2 łyżkami mąki i delikatnie wymieszaj z ciastem. Tortownicę posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz przez godzinę. Gotowe ciasto studź 10 minut w tortownicy.

3. Potem ostrożnie wyjmij, przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje