Placek z winogronami
Niespotykane połączenie smaków.

Składniki:
- 25 dag masła
- 15 dag cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- szczypta soli
- 4 jajka
- 25 dag + 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 40 dag ciemnych winogron
- cukier puder do posypania
- tłuszcz i mąka do foremki
Przygotowanie:
1. Masło utrzyj z solą, cukrem oraz cukrem waniliowym. Kiedy ucierana masa zobi się puszysta i jasnokremowa, kolejno wbij jajka. Potem do masy maślanej domieszaj śmietanę. Przesiej przez sitko 25 dag mąki z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Na koniec całość szybko wymieszaj mikserem.
2. Winogrona opłucz, osusz, oderwij od gałązek. Owoce posyp 2 łyżkami mąki i delikatnie wymieszaj z ciastem. Tortownicę posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C. Piecz przez godzinę. Gotowe ciasto studź 10 minut w tortownicy.
3. Potem ostrożnie wyjmij, przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.