Placek ze śliwkami
Na podwieczorek.

Składniki na 12 porcji:
- 1 kubeczek (15 dag) jogurtu naturalnego, - 50 dag śliwek węgierek, - 15 dag miękkiego masła, - kubeczek po jogurcie (175 g) cukru, - 3 jajka, cynamon, - 2 i 1/2 kubeczka po jogurcie (25 dag) mąki, - kubeczek mielonych orzechów laskowych, - 1/2 torebki proszku do pieczenia, - 5 dag płatków migdałowych, - 10 dag dżemu śliwkowego, - cukier puder
Przygotowanie:
Masło utrzyj na puch z cukrem. Ucierając wbijaj po jaju. Wymieszaj z mąką. orzechami, proszkiem do pieczenia i jogurtem. Ciasto rozsmaruj w przygotowanej tortownicy, posyp wydrylowanymi. pokrojonymi na połówki śliwkami. Owoce oprósz cynamonem. Placek piecz około 45 minut w temp. 180 st. C. Ostudź. Brzegi ciasta posmaruj podgrzanym dżemem, posyp płatkami migdałowymi, wierzch oprósz cukrem pudrem. Czas. 75 min porcja 370 kcal
Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!