Placki buraczkowe z czosnkiem
Rozgrzewają i wzmacniają odporność
Sposób przygotowania
1. Buraczki wyszoruj, każdy osobno zawiń w folię aluminiową. Piecz ok. godziny w temp. 190 st. Płatki owsiane drobno zmiel.Pestki słonecznika zrumień na suchej patelni, przesyp na talerz, wystudź. Upieczone buraczki wyjmij z folii,przestudź, polewając zimną wodą, obierz z łupinek.Poczekaj, aż dobrze wystygną i grubo je zetrzyj.
2. Buraczki wymieszaj z płatkami owsianymi i pestkami słonecznika.Wbij jajka. Ciasto przypraw do smaku czosnkiem przeciśniętym przez praskę,solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny (ew. octem).
3. Na patelni rozgrzewaj porcję oleju. Nakładaj ciasto, formując placki.Usmaż je z obu stron. Osącz z tłuszczu. Udekoruj, np.grubo posiekaną dymką.