Placki buraczkowe z czosnkiem

Rozgrzewają i wzmacniają odporność

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Buraczki wyszoruj, każdy osobno zawiń w folię aluminiową. Piecz ok. godziny w temp. 190 st. Płatki owsiane drobno zmiel.Pestki słonecznika zrumień na suchej patelni, przesyp na talerz, wystudź. Upieczone buraczki wyjmij z folii,przestudź, polewając zimną wodą, obierz z łupinek.Poczekaj, aż dobrze wystygną i grubo je zetrzyj.

2. Buraczki wymieszaj z płatkami owsianymi i pestkami słonecznika.Wbij jajka. Ciasto przypraw do smaku czosnkiem przeciśniętym przez praskę,solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny (ew. octem).

3. Na patelni rozgrzewaj porcję oleju. Nakładaj ciasto, formując placki.Usmaż je z obu stron. Osącz z tłuszczu. Udekoruj, np.grubo posiekaną dymką.

Zmysłowe smaki: Sałatka z buraków i koziego seraInteria.tv
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas