Placki buraczkowe z czosnkiem
Rozgrzewają i wzmacniają odporność

Składniki
- 50 dag czerwonych buraczków
- 10 dag płatków owsianych
- 3-4 łyżki pestek słonecznika
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- szczypta cukru
- trochę soku z cytryny albo octu
- olej do smażenia
4 porcje
Sposób przygotowania
1. Buraczki wyszoruj, każdy osobno zawiń w folię aluminiową. Piecz ok. godziny w temp. 190 st. Płatki owsiane drobno zmiel.Pestki słonecznika zrumień na suchej patelni, przesyp na talerz, wystudź. Upieczone buraczki wyjmij z folii,przestudź, polewając zimną wodą, obierz z łupinek.Poczekaj, aż dobrze wystygną i grubo je zetrzyj.2. Buraczki wymieszaj z płatkami owsianymi i pestkami słonecznika.Wbij jajka. Ciasto przypraw do smaku czosnkiem przeciśniętym przez praskę,solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny (ew. octem).3. Na patelni rozgrzewaj porcję oleju. Nakładaj ciasto, formując placki.Usmaż je z obu stron. Osącz z tłuszczu. Udekoruj, np.grubo posiekaną dymką.