Reklama

Reklama

Placki buraczkowe z czosnkiem

Rozgrzewają i wzmacniają odporność

Czas przyrządzenia: 95 minut
Składniki dla: 4 porcje

Składniki

  • 50 dag czerwonych buraczków
  • 10 dag płatków owsianych
  • 3-4 łyżki pestek słonecznika
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • trochę soku z cytryny albo octu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

1. Buraczki wyszoruj, każdy osobno zawiń w folię aluminiową. Piecz ok. godziny w temp. 190 st. Płatki owsiane drobno zmiel.Pestki słonecznika zrumień na suchej patelni, przesyp na talerz, wystudź. Upieczone buraczki wyjmij z folii,przestudź, polewając zimną wodą, obierz z łupinek.Poczekaj, aż dobrze wystygną i grubo je zetrzyj.

2. Buraczki wymieszaj z płatkami owsianymi i pestkami słonecznika.Wbij jajka. Ciasto przypraw do smaku czosnkiem przeciśniętym przez praskę,solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny (ew. octem).

3. Na patelni rozgrzewaj porcję oleju. Nakładaj ciasto, formując placki.Usmaż je z obu stron. Osącz z tłuszczu. Udekoruj, np.grubo posiekaną dymką.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje