​Placki cukiniowe

Nie wszystkie placki muszą być z ziemniaków.

Niezwykłe placki
Niezwykłe placki123RF/PICSEL

Składniki

na 3-4 porcje

  • 30 dag cukinii
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • po łyżce octu i oliwy
  • kilka liści sałaty.

Cukinię zetrzeć, posolić, odstawić, aby puściła sok. Pomidory pokroić na cząstki, cebulę w talarki, wymieszać z oliwkami. Doprawić oliwą i octem oraz solą i pieprzem.

Cukinię odcisnąć, wymieszać z jajkiem, bułką tartą, miętą i żółtym serem. Doprawić solą i pieprzem. Formować placki, smażyć. Podawać na liściach sałaty, z pomidora-mi, cebulką i oliwkami.

Placki z cukinii - lepsze niż ziemniaczaneInteria Kulinaria
Twoje Imperium
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?