Placki z cukinii

Lubimy i te z ziemniaków, i te z cukinii. Są smaczne i chrupiące.

Uwielbia je cała rodzina
Uwielbia je cała rodzina 123RF/PICSEL

Cukinie dokładnie umyj, odetnij końcówki i zetrzyj na tarce jarzynowej (jeśli będą duże, trzeba je wcześniej obrać ze skóry i wydrążyć ze środka nasiona). Czosnek przeciśnij przez praskę. Koperek umyj i drobno posiekaj. Startą masę wrzuć do sitka i posyp szczyptą soli. Dokładnie odciśnij i przełóż do miski. Następnie dodaj jajko, sól, pieprz, czosnek, posiekany koperek (trochę zostaw do dekoracji) i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj masę i smaż placki z obu stron na złoty kolor. Odsącz je z oleju na papierowym ręczniku, posyp koperkiem i podawaj.

Placki z cukinii - lepsze niż ziemniaczaneInteria Kulinaria
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas