Placki z grzybami
Do ciasta na placki ziemniaczane można dodać łyżeczkę proszku do pieczenia. Będą apetycznie pulchne.

Składniki
- 80 dag ziemniaków
- 50 dag pieczarek lub grzybów mrożonych
- 1 cebula
- 1/2 szklanki bulionu
- 5 dag sera żółtego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżka masła
- 1/2 szklanki śmietany
- olej do smażenia
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie
Grzyby umyć, pokroić w paski. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle, dodać grzyby, podlać bulionem, dusić 30 min, doprawić solą, pieprzem i śmietaną. 2 Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z płatkami, startym serem, jajami, doprawić. Usmażyć. Podawać z sosem grzybowym, udekorować natką.