Placki z pieczarkami
Smaczne i chrupiące!

Składniki
- 2 kg ziemniaków
- duża cebula
- jajko
- sól
- 5 łyżek mąki pszennej
- olej do smażenia
- sos
- cebula
- 40 dag pieczarek
- sól
- pieprz
- 10 dag śmietany 18 proc.
- pęczek szczypiorku
4 osób
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub zmiel w blenderze. Dodaj jajko, sól, mąkę i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki. 2. Zrumień cebulę, wrzuć pokrojone w plastry pieczarki, przypraw, duś. Dodaj łyżkę śmietany i całość lekko odparuj. Placki układaj naprzemiennie z sosem pieczarkowym, resztą śmietany oraz posiekanym szczypiorkiem.