Placki z pieczarkami

Smaczne i chrupiące!

Czas przyrządzenia: 50 minut
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • duża cebula
  • jajko
  • sól
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • olej do smażenia

Składniki - sos

  • cebula
  • 40 dag pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • 10 dag śmietany 18 proc.
  • pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub zmiel w blenderze. Dodaj jajko, sól, mąkę i wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki. 

2. Zrumień cebulę, wrzuć pokrojone w plastry pieczarki, przypraw, duś. Dodaj łyżkę śmietany i całość lekko odparuj. Placki układaj naprzemiennie z sosem pieczarkowym, resztą śmietany oraz posiekanym szczypiorkiem.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje