Placki z polędwiczkami
Z dodatkiem mięsnym smakują idealnie

Składniki
- placki
- 70 dag ziemniaków
- mała cebula
- 15 dag żółtego sera
- łyżka mąki
- sól
- olej
- mięso
- polędwica wieprzowa
- cebula
- łyżka słodkiej czerwonej papryki
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- zioła prowansalskie
- 3 łyżki śmietany
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
10 porcji
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki i cebulę zetrzyj na tarce o małych oczkach. Dodaj mąkę, starty na tarce żółty ser, przypraw solą. Smaż placki na dobrze rozgrzanym tłuszczu po około 5 minut z każdej strony, aż się zrumienią.
2. Mięso pokrój w paski, przypraw solą i pieprzem. Podsmaż. Zdejmij z patelni. Na tym samym oleju zeszklij, pokrojoną cebulę z przyprawami, włóż mięso, podlej wodą. Dodaj sos sojowy, duś kwadrans, dodaj śmietanę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Placki podaj z mięsem, marchewką i groszkiem.