Placki ziemniaczane
Słodko lub pikantnie.

Składniki na 4 porcje:
- 8-10 ziemniaków średniej wielkości, - 1 cebula, - sól, pieprz, - 1 jajko, - 2-3 łyżki mąki pszennej, - płaska łyżka mąki ziemniaczanej, - olej do smażenia
Składniki:
Ziemniaki obierz, umyj, 3/4 zatrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Resztę ziemniaków zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj.Cebulę obierz posiekaj. Dodaj do ziemniaków. Wbij jajko, wsyp oba rodzaje mąki. Przypraw solą i pieprzem. Całość wymieszaj. Rozgrzej olej. Łyżką nabieraj po porcji masy i układaj na oleju formując placki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Układaj na bibule aby osączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj na słodko posypane cukrem lub w wersji pikantnej. Czas przygotowania: 45 minut