Placki ziemniaczane

Zawsze się udają. Klasyczny przepis jest tak prosty, że nie ma możliwości, żeby coś nie wyszło. Placki ziemniaczane, serwowane w zależności od preferencji smakoszy - na słodko (z cukrem i ze śmietaną) lub na słono (solo lub z sosem), to zawsze dobry pomysł na drugie danie.

Pyszne, chrupiące placki ziemniaczane smakują małym i dużym biesiadnikom
Pyszne, chrupiące placki ziemniaczane smakują małym i dużym biesiadnikom123RF/PICSEL

1. Ziemniaki obieramy, myjemy, suszymy i ścieramy na małych oczkach tarki do miseczki. Pozostawiamy na kilka minut, ostrożnie odlewamy zbierającą się wodę, w razie potrzeby czynność powtarzamy,

2. Do ziemniaków dodajemy posiekaną bardzo drobno połówkę cebulki i pozostałe składniki, całość mieszamy.

3. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany olej nakładamy placki przy pomocy łyżki i smażymy je z obu stron na rumiano. Nadmiaru tłuszczu pozbywamy się przy pomocy ręczników papierowych. Placki podajemy z ulubionymi dodatkami.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas