Placki ziemniaczane z cebulą

To proste, tradycyjne danie, może nas uratować, kiedy nie zdążyliśmy zrobić zakupów i mamy mało czasu, by ugotować obiad.

Takie placki smakują doskonale
Takie placki smakują doskonale 123RF/PICSEL

Składnik:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • olej lub smalec do smażenia

1. Cebule i ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odstawić na pół godziny. Gdy ziemniaki puszczą sok, płyn odlać, a z dna naczynia zeskrobać biały osad, czyli skrobię. 

2. Odciśnięte ziemniaki wymieszać ze skrobią, mąką i z rozkłóconymi jajkami, doprawić na ostro solą i pieprzem. Ciasto kłaść łyżką na dobrze rozgrzanym tłuszczu, smażyć na złoto z każdej strony. 

3. Usmażone placki odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Najlepiej smakują na ciepło. Podawaj je zamiast ziemniaków do obiadu. 

Jeśli zależy ci na czasie, możesz rozetrzeć ziemniaki w blenderze. 

Placki z cukinii - lepsze niż ziemniaczaneInteria Kulinaria
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas