Placuszki na bazie twarogu

Zdrowa i wartościowa przekąska, którą można zaserwować jako deser. Placuszki na bazie twarogu to murowany hit, zasmakują każdemu i błyskawicznie znikną z talerzy.

Postaw na stole i czekaj na pochwały od domowników
Postaw na stole i czekaj na pochwały od domowników123RF/PICSEL

Twaróg przepuszczamy przez maszynkę (można ewentualnie pominąć ten krok), a następnie starannie rozgniatamy go widelcem w większej miseczce.

Do rozgniecionego twarogu wbijamy dwa jajka, dodajemy 2/3 szklanki mąki, szczyptę soli, dwie-trzy łyżki cukru oraz opakowanie cukru waniliowego. Mieszamy.

Z zawartości miski zagniatamy ciasto, przekładamy je na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy. Z ciasta wykrawamy kółeczka przy pomocy szklanki, obsypujemy je mąką.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy placuszki z obu stron do zrumienienia. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

"Ewa gotuje": Owoce z lasu pod kruszonkąPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas