Placuszki na bazie twarogu
Zdrowa i wartościowa przekąska, którą można zaserwować jako deser. Placuszki na bazie twarogu to murowany hit, zasmakują każdemu i błyskawicznie znikną z talerzy.

Składniki
- 500 g twarogu
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 1 op. cukru z wanilią
- 1 szklanka mąki pszennej
- tłuszcz do smażenia
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Twaróg przepuszczamy przez maszynkę (można ewentualnie pominąć ten krok), a następnie starannie rozgniatamy go widelcem w większej miseczce.Do rozgniecionego twarogu wbijamy dwa jajka, dodajemy 2/3 szklanki mąki, szczyptę soli, dwie-trzy łyżki cukru oraz opakowanie cukru waniliowego. Mieszamy.Z zawartości miski zagniatamy ciasto, przekładamy je na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy. Z ciasta wykrawamy kółeczka przy pomocy szklanki, obsypujemy je mąką.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy placuszki z obu stron do zrumienienia. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
***Zobacz także