Reklama

Reklama

Placuszki na bazie twarogu

Zdrowa i wartościowa przekąska, którą można zaserwować jako deser. Placuszki na bazie twarogu to murowany hit, zasmakują każdemu i błyskawicznie znikną z talerzy.

Składniki

  • 500 g twarogu
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 op. cukru z wanilią
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • tłuszcz do smażenia
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

Twaróg przepuszczamy przez maszynkę (można ewentualnie pominąć ten krok), a następnie starannie rozgniatamy go widelcem w większej miseczce.

Do rozgniecionego twarogu wbijamy dwa jajka, dodajemy 2/3 szklanki mąki, szczyptę soli, dwie-trzy łyżki cukru oraz opakowanie cukru waniliowego. Mieszamy.

Z zawartości miski zagniatamy ciasto, przekładamy je na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy. Z ciasta wykrawamy kółeczka przy pomocy szklanki, obsypujemy je mąką.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy placuszki z obu stron do zrumienienia. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Reklama

Darmowy program – rozlicz PIT 2020

***Zobacz także

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Placuszki | placuszki z twarogu | racuszki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy