Placuszki na bazie twarogu
Zdrowa i wartościowa przekąska, którą można zaserwować jako deser. Placuszki na bazie twarogu to murowany hit, zasmakują każdemu i błyskawicznie znikną z talerzy.
Twaróg przepuszczamy przez maszynkę (można ewentualnie pominąć ten krok), a następnie starannie rozgniatamy go widelcem w większej miseczce.
Do rozgniecionego twarogu wbijamy dwa jajka, dodajemy 2/3 szklanki mąki, szczyptę soli, dwie-trzy łyżki cukru oraz opakowanie cukru waniliowego. Mieszamy.
Z zawartości miski zagniatamy ciasto, przekładamy je na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy. Z ciasta wykrawamy kółeczka przy pomocy szklanki, obsypujemy je mąką.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy placuszki z obu stron do zrumienienia. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Darmowy program – rozlicz PIT 2020
***Zobacz także