Placuszki ryżowe (po 12. miesiącu)

Słodkie placuszki z owocami zawsze poprawiają humor mojej córeczce. Najlepiej smakują nam z mandarynkami, ale możesz podać je też z rodzynkami lub pestkami słonecznika, które należy dokładnie umyć i sparzyć. Maluch po drugich urodzinach może zjeść je z posiekanymi orzechami.

​ Placuszki ryżowe
​ Placuszki ryżoweRodzice w kuchni

Placuszki ryżowe są smaczne, mięciutkie i nadają się do nauki samodzielnego jedzenia.

 Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 1 niepełna szklanka mleka 3,2% lub modyfikowanego
  • 1 jajko
  • szczypta cynamonu
  • kilka łyżek mąki
  • 1 - 2 łyżeczki cukru pudru
  • olej rzepakowy do smażenia (1-2 łyżki)
  • dodatki: 1-2 mandarynki lub inne owoce ewentualnie pół łyżeczki kakao do masy - powstaną wtedy placuszki czekoladowe.


Sposób przygotowania:

Ryż przełóż do miski, a następnie zrób w środku niewielki dołek, do którego wbij jajko. Dodaj mleko, cynamon i całość wymieszaj. Mąkę dodawaj stopniowo, by uzyskać ciasto o konsystencji śmietany.
Na rozgrzanym oleju smaż placuszki na złoty kolor. Mandarynki umyj, obierz, i podziel na cząsteczki. Małemu dziecku obierz błonkę z każdej cząsteczki.

Smacznego!

Rodzice w kuchni
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas