Placuszki ryżowe (po 12. miesiącu)
Słodkie placuszki z owocami zawsze poprawiają humor mojej córeczce. Najlepiej smakują nam z mandarynkami, ale możesz podać je też z rodzynkami lub pestkami słonecznika, które należy dokładnie umyć i sparzyć. Maluch po drugich urodzinach może zjeść je z posiekanymi orzechami.
Placuszki ryżowe są smaczne, mięciutkie i nadają się do nauki samodzielnego jedzenia.
- 1 szklanka ugotowanego ryżu
- 1 niepełna szklanka mleka 3,2% lub modyfikowanego
- 1 jajko
- szczypta cynamonu
- kilka łyżek mąki
- 1 - 2 łyżeczki cukru pudru
- olej rzepakowy do smażenia (1-2 łyżki)
- dodatki: 1-2 mandarynki lub inne owoce ewentualnie pół łyżeczki kakao do masy - powstaną wtedy placuszki czekoladowe.
Ryż przełóż do miski, a następnie zrób w środku niewielki dołek, do którego wbij jajko. Dodaj mleko, cynamon i całość wymieszaj. Mąkę dodawaj stopniowo, by uzyskać ciasto o konsystencji śmietany.
Na rozgrzanym oleju smaż placuszki na złoty kolor. Mandarynki umyj, obierz, i podziel na cząsteczki. Małemu dziecku obierz błonkę z każdej cząsteczki.
Smacznego!