Placuszki twarogowe na słodko

Szybki, prosty i wartościowy przysmak do wyczarowania w kilka chwil. Placuszki twarogowe mają jeszcze jedną zaletę - nadają się niemal na każdy posiłek: śniadanie, kolację albo drugie danie na słodko.

Uwielbiane przez dzieci i dorosłych
Uwielbiane przez dzieci i dorosłych123RF/PICSEL

1. Twaróg przepuszczamy przez maszynkę (można pominąć ten krok), a następnie starannie rozgniatamy go widelcem w większej miseczce.

2. Do rozgniecionego twarogu wbijamy dwa jajka, dodajemy 2/3 szklanki mąki, szczyptę soli, dwie-trzy łyżki cukru oraz opakowanie cukru waniliowego. Mieszamy.

3. Z zawartości miski zagniatamy ciasto, przekładamy je na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowujemy. Z ciasta wykrawamy kółeczka przy pomocy szklanki, obsypujemy je mąką.

4. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy placuszki z obu stron do zrumienienia. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas