Placuszki twarogowe z bananem

Puszyste, słodkie, delikatne w smaku, a jednocześnie pożywne. Doskonałe na pierwsze lub drugie śniadanie. Dodatek banana nadaje całości bardziej deserowego charakteru.

Zdrowa i wartościowa przekąska
Zdrowa i wartościowa przekąska123RF/PICSEL

1. Do miski wbijamy dwa jajka, dolewamy mleko, miksujemy całość. Dodajemy cukier, twaróg i ponownie miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę i miksujemy całość do uzyskania jednolitej, gęstej masy.

2. Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy będzie gorący, na patelnię przekładamy masę - jeden placuszek to jedna czubata łyżka masy. Na każdym placuszku umieszczamy plasterek banana. Smażymy z obu stron na rumiano. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

RADA: Bananami można też dodatkowo udekorować już usmażone placuszki.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas