Reklama

Reklama

Placuszki twarogowe z bananem

Puszyste, słodkie, delikatne w smaku, a jednocześnie pożywne. Doskonałe na pierwsze lub drugie śniadanie. Dodatek banana nadaje całości bardziej deserowego charakteru.

Składniki

  • 300 g twarogu
  • 2 całe jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki mleka 3,2 proc.
  • 1 banan
  • 1/3 szklanki cukru
  • cukier puder (do posypania)
  • olej do smażenia

1. Do miski wbijamy dwa jajka, dolewamy mleko, miksujemy całość. Dodajemy cukier, twaróg i ponownie miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę i miksujemy całość do uzyskania jednolitej, gęstej masy.

2. Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy będzie gorący, na patelnię przekładamy masę - jeden placuszek to jedna czubata łyżka masy. Na każdym placuszku umieszczamy plasterek banana. Smażymy z obu stron na rumiano. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

RADA: Bananami można też dodatkowo udekorować już usmażone placuszki.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje