Placuszki twarogowe z bananem
Puszyste, słodkie, delikatne w smaku, a jednocześnie pożywne. Doskonałe na pierwsze lub drugie śniadanie. Dodatek banana nadaje całości bardziej deserowego charakteru.

Składniki
- 300 g twarogu
- 2 całe jajka
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki mleka 3,2 proc.
- 1 banan
- 1/3 szklanki cukru
- cukier puder (do posypania)
- olej do smażenia
1. Do miski wbijamy dwa jajka, dolewamy mleko, miksujemy całość. Dodajemy cukier, twaróg i ponownie miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę i miksujemy całość do uzyskania jednolitej, gęstej masy.2. Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy będzie gorący, na patelnię przekładamy masę - jeden placuszek to jedna czubata łyżka masy. Na każdym placuszku umieszczamy plasterek banana. Smażymy z obu stron na rumiano. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.RADA: Bananami można też dodatkowo udekorować już usmażone placuszki.