Placuszki waniliowe z sosem żurawinowym
Smaczny podwieczorek.
Składniki:
Racuchy:
- 20 dag serka waniliowego homogenizowanego
- 2 jajka
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Sos:
- 20 dag suszonej żurawiny
- 2-3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- kilka goździków
- szczypta skórki startej z pomarańczy
Przygotowanie:
1. Sos: żurawinę zalej ciepłą wodą, tak by owoce były przykryte. Odstaw na 30 minut. Kiedy suszona żurawina spęcznieje, przełóż ją razem z wodą do garnka, postaw na ogniu. Dodaj miód, cynamon, goździki oraz skórkę pomarańczową. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj ok. 15 minut. Sos możesz zagęścić mąką ziemniaczaną albo zmiksować.
2. Racuchy: jajka połącz z serkiem homogenizowanym. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami domieszaj do masy serowo- jajecznej. Na patelni rozgrzewaj porcje oleju. Łyżką nakładaj ciasto. Formuj owalne racuchy. Smaż je na złoty kolor z obu stron (w sumie zajmie to ok. 20 minut).
3. Racuchy przełóż na papierowy ręcznik, osącz z tłuszczu. Podawaj z sosem żurawinowym. Dodatkowo możesz oprószyć je cukrem pudrem.