Reklama

Reklama

Placuszki z lodami

Oto pomysł na wyjątkowy obiad - placuszki z lodami będą idealne na taki upał.

Składniki:


  • 2 dag drożdży
  • 250 ml mleka
  • sól
  • 20 dag mąki
  • 5 dag cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • syrop
  • 5 łyżek masła
  • po 10 dag jagód i malin
  • 6 kulek lodów waniliowych

Reklama


Sposób przygotowania:

1. Drożdże pokrusz do kubka, zalej połową ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Dodaj po łyżce cukru i mąki. Dokładnie rozetrzyj i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość.

2. Pozostałą mąkę przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli. Jajko oraz żółtko utrzyj za pomocą miksera z resztą cukru na puszystą masę. Zmniejsz obroty, dodaj wyrośnięty rozczyn drożdżowy, resztę ciepłego mleka, 2 łyżeczki cukru waniliowego oraz 2 łyżki stopionego i przestudzonego masła. Zmiksuj razem z przesianą mąką.

3. Ciasto na placuszki odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 60 minut). Po tym czasie rozgrzej patelnię. Smaruj ją pozostałym masłem i partiami smaż rumiane placuszki. Dekoruj je przygotowanymi owocami, syropem oraz lodami.

4 porcje czas ok. 35 min; porcja - 250 kcal, cena 3,20 zł

Sposoby babuni

Świeże drożdże możesz zastąpić drożdżami instant, które nie wymagają przyrządzania rozczynu. By ciasto wyrosło, takie drożdże musisz połączyć z ciepłą (ok. 45˚C) wodą lub mlekiem.

Dowiedz się więcej na temat: placki z lodami

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje