Placuszki z lodami
Oto pomysł na wyjątkowy obiad - placuszki z lodami będą idealne na taki upał.
Składniki:
- 2 dag drożdży
- 250 ml mleka
- sól
- 20 dag mąki
- 5 dag cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko 2 łyżeczki cukru waniliowego
- syrop
- 5 łyżek masła
- po 10 dag jagód i malin
- 6 kulek lodów waniliowych
Sposób przygotowania:
1. Drożdże pokrusz do kubka, zalej połową ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Dodaj po łyżce cukru i mąki. Dokładnie rozetrzyj i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość.
2. Pozostałą mąkę przesiej do miski. Dodaj szczyptę soli. Jajko oraz żółtko utrzyj za pomocą miksera z resztą cukru na puszystą masę. Zmniejsz obroty, dodaj wyrośnięty rozczyn drożdżowy, resztę ciepłego mleka, 2 łyżeczki cukru waniliowego oraz 2 łyżki stopionego i przestudzonego masła. Zmiksuj razem z przesianą mąką.
3. Ciasto na placuszki odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 60 minut). Po tym czasie rozgrzej patelnię. Smaruj ją pozostałym masłem i partiami smaż rumiane placuszki. Dekoruj je przygotowanymi owocami, syropem oraz lodami.
4 porcje czas ok. 35 min; porcja - 250 kcal, cena 3,20 zł
Sposoby babuni
Świeże drożdże możesz zastąpić drożdżami instant, które nie wymagają przyrządzania rozczynu. By ciasto wyrosło, takie drożdże musisz połączyć z ciepłą (ok. 45˚C) wodą lub mlekiem.