Placuszki z marchewki
Doskonała alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych. Są chrupiące i delikatnie słodkie - zasmakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Można je serwować jako danie obiadowe lub kolację na ciepło.
Sposób przygotowania:
1. Marchewki obierz, dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
2. Cebulę obierz, drobno posiekaj. Dodaj do startej marchewki. Wbij jajka, wsyp mąkę. Składniki dokładnie wymieszaj. Powstałą masę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli chcesz podać placuszki na słodko, nie dodawaj cebuli, a masę dopraw do smaku brązowym cukrem oraz cynamonem.
3. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką nakładaj porcje ciasta (tak jak na placki ziemniaczane) i smaż z dwóch stron na złoto. Osącz z tłuszczu na pergaminie. Podawaj na talerzu z listkami rukoli i ewentualnie z dipem.