Po amerykańsku
Ciasto w amerykańskim stylu.

Składniki na 10 porcji:
1 kg jabłek,- cukier puder,- 3 szklanki mąki,- 3 jaja,- 2 szklanki cukru,- 1,5 szklanki oleju,- 2 łyżeczki sody,- po 2 łyżeczki kakao i cynamonu,- garść rodzynek i garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
Jabłka umyć, obrać, pokroić w kostkę. Jajka utrzeć z cukrem, dolewać stopniowo olej (stale ucierając). Do gotowej masy wsypać mąkę, sodę i kakao. Wymieszać. Dodać rodzynki i orzechy. Starannie utrzeć, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Na końcu połączyć masę z jabłkami. Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec 45 min w temp. 180 st. C. Posypać cukrem pudrem. Czas przygotowania 30 minut