Podlaskie poduszeczki

Możesz je zamrozić i odgrzać w święta!

Składniki

  • 50 dag mąki pszennej
  • 2 dag drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szkl. mleka
  • po 2 łyżki masła i oleju
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 1/2 szkl. żółtego grochu
  • 50 dag kwaszonej kapusty
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe, sól, pieprz

Sposób przygotowania

Kapustę odciśnij. Włóż do garnka. Dodaj przyprawy. Zalej wodą i duś godzinę. Groch opłucz, osącz, dodaj do kapusty po 30 minutach gotowania. Farsz z kapusty i grochu połącz z olejem, przypraw. Mleko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z cukrem. Domieszaj ok. 2 łyżek mąki i tyle mleka, by powstał gęsty zaczyn. Pozostałą mąkę wsyp do miski. Dodaj szczyptę soli, jajko, masło i zaczyn. Zagnieć ciasto, dolewając resztę mleka. Odstaw na godzinę. Kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie je zagnieć. Rozwałkuj. Z placków wytnij krążki. Na każdy nałóż farsz. Złóż i zlep brzegi. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Piecz 30 minut w 200 st. C.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje