Reklama

Reklama

Podudzia z pomarańczą

W sam raz na obiad dla całej rodziny

Czas przyrządzenia: ok. godziny
Składniki dla: 4 porcje

Składniki

  • 12 podudzi kurczaka
  • 2 pomarańcze
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki konfitury pomarańczowej
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, mielony imbir
  • przyprawa curry w proszku

Sposób przygotowania

Podudzia opłucz, osusz, posyp solą i pieprzem. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z oliwą,przyprawą curry i mielonym imbirem. Natrzyj tym mięso ze wszystkich stron, włóż do miseczki. Przykryj ją folią i wstaw na ok. 30 minut do lodówki. Pomarańcze polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha. Zetnij 12 cieniutkich plasterków pomarańczy, zetrzyj trochę pomarańczowej skórki (ok. 1/2 łyżeczki). Z reszty owoców wyciśnij sok, wymieszaj go z winem. Na patelni rozgrzej olej. Zrumień na nim mięso. Przełóż skórką z pomarańczy. Posmaruj tym podudzia. Połóż na nich plasterki pomarańczy. Mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp.180°C. Piecz 20-25 minut. W czasie pieczenia mięso polewaj sokiem z winem. Gotowe danie udekoruj, np. natką.

Reklama

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje