Podudzia z pomarańczą

W sam raz na obiad dla całej rodziny

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Podudzia opłucz, osusz, posyp solą i pieprzem. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z oliwą,przyprawą curry i mielonym imbirem. Natrzyj tym mięso ze wszystkich stron, włóż do miseczki. Przykryj ją folią i wstaw na ok. 30 minut do lodówki. Pomarańcze polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha. Zetnij 12 cieniutkich plasterków pomarańczy, zetrzyj trochę pomarańczowej skórki (ok. 1/2 łyżeczki). Z reszty owoców wyciśnij sok, wymieszaj go z winem. Na patelni rozgrzej olej. Zrumień na nim mięso. Przełóż skórką z pomarańczy. Posmaruj tym podudzia. Połóż na nich plasterki pomarańczy. Mięso wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp.180°C. Piecz 20-25 minut. W czasie pieczenia mięso polewaj sokiem z winem. Gotowe danie udekoruj, np. natką.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas