Reklama

Reklama

Polędwiczki w sosie chili

Latem warto nieco odpocząć od tradycyjnych schabowych... Brzoskwinie z puszki możemy z powodzeniem zastąpić słodkimi owocami egzotycznymi, np. dojrzałymi mango lub ananasami (świeżymi lub z zalewy). To danie przeznaczone jest dla dorosłych

Składniki na 4 porcje:


  • 1 kg polędwiczek wieprzowych
  • 50 dag czerwonej papryki
  • 50 dag cebuli
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 3 butelki (po 200 ml) gotowego sosu chili
  • 20 dag śmietany kremówki
  • 3-4 gałązki natki pietruszki

Reklama


Przygotowanie:

1. Papryki rozciąć, usunąć środki z pestkami. Strąki opłukać, osuszyć, pokroić w paski. Cebule obrać, przeciąć wzdłuż na pół, a potem pokroić w plasterki. Polędwiczki opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki.

2. Mięso posypać solą i pieprzem. W garnku rozgrzać olej, wrzucić polędwiczki. Smażyć je, mieszając, 3 minuty, często obracając. Dołożyć paprykę i cebulę. Krótko razem podsmażyć, podlać bulionem i zagotować. Przyprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć płomień i dusić dalej pod przykryciem około 20 minut.

3. Brzoskwinie przełożyć na sitko, poczekać, aż ociekną. Zalewę zachować. Owoce pokroić w kostkę, dodać je do składników w garnku. Dolać sos chili oraz zalewę z brzoskwiń. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Przyprawić do smaku. Posypać posiekaną natką. Podawać np. z bagietką.


Dowiedz się więcej na temat: wieprzowina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje