Polędwiczki w sosie chili
Latem warto nieco odpocząć od tradycyjnych schabowych... Brzoskwinie z puszki możemy z powodzeniem zastąpić słodkimi owocami egzotycznymi, np. dojrzałymi mango lub ananasami (świeżymi lub z zalewy). To danie przeznaczone jest dla dorosłych
Składniki na 4 porcje:
- 1 kg polędwiczek wieprzowych
- 50 dag czerwonej papryki
- 50 dag cebuli
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju
- 300 ml bulionu drobiowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1 puszka brzoskwiń
- 3 butelki (po 200 ml) gotowego sosu chili
- 20 dag śmietany kremówki
- 3-4 gałązki natki pietruszki
Przygotowanie:
1. Papryki rozciąć, usunąć środki z pestkami. Strąki opłukać, osuszyć, pokroić w paski. Cebule obrać, przeciąć wzdłuż na pół, a potem pokroić w plasterki. Polędwiczki opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki.
2. Mięso posypać solą i pieprzem. W garnku rozgrzać olej, wrzucić polędwiczki. Smażyć je, mieszając, 3 minuty, często obracając. Dołożyć paprykę i cebulę. Krótko razem podsmażyć, podlać bulionem i zagotować. Przyprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć płomień i dusić dalej pod przykryciem około 20 minut.
3. Brzoskwinie przełożyć na sitko, poczekać, aż ociekną. Zalewę zachować. Owoce pokroić w kostkę, dodać je do składników w garnku. Dolać sos chili oraz zalewę z brzoskwiń. Ponownie doprowadzić do wrzenia. Przyprawić do smaku. Posypać posiekaną natką. Podawać np. z bagietką.