Półmisek z pieczarkami
To danie przygotujesz w mig!
Sposób przygotowania
1. Sos: zmiksuj wszystkie składniki na gładki sos. Jeśli jest za gęsty, wymieszaj go z 1-2 łyżeczkami wody. Przelej do zakręcanego słoika i trzymaj w lodówce.
2. Soczewicę przepłucz zimną wodą na sitku. Do garnka wlej oliwę i wrzuć soczewicę, wymieszaj, by oliwa pokryła każde ziarenko. Wlej 2 szkl. wrzątku i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Posól szczyptą soli. Możesz też dorzucić 2 listki laurowe i 2-3 ziarenka ziela angielskiego. Wyjmij je po ugotowaniu. Odlej i przelej soczewicę zimną wodą.
3. Cebule obierz i pokrój w piórka. Zalej wrzątkiem i od razu odcedź. Przelej bardzo zimną wodą - dzięki temu cebula straci swoją ostrość. Pieczarki pokrój w plasterki lub na połówki.
4. W misce delikatnie wymieszaj ostudzoną soczewicę z pieczarkami oraz cebulą. Polej sosem. Schłodź w lodówce (ok. 30 min). Na dużym półmisku rozłóż mieszankę sałat. Na wierzchu połóż soczewicę z dodatkami. Ew. posyp posiekaną świeżą kolendrą