Reklama

Reklama

Półmisek z pieczarkami

To danie przygotujesz w mig!

Składniki - sałatka

  • 3/4 szkl. suchej zielonej soczewicy
  • ok. 20 dag (1,5 opakowania) mieszanki zielonych sałat
  • 25 dag pieczarek marynowanych
  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżka oliwy

Składniki - sos

  • 4 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżeczka zalewy z pieczarek
  • 1 płaska łyżeczka cukru lub miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • po szczypcie ostrej papryki i świeżo mielonego
  • pieprzu
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

1. Sos: zmiksuj wszystkie składniki na gładki sos. Jeśli jest za gęsty, wymieszaj go z 1-2 łyżeczkami wody. Przelej do zakręcanego słoika i trzymaj w lodówce. 

2. Soczewicę przepłucz zimną wodą na sitku. Do garnka wlej oliwę i wrzuć soczewicę, wymieszaj, by oliwa pokryła każde ziarenko. Wlej 2 szkl. wrzątku i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Posól szczyptą soli. Możesz też dorzucić 2 listki laurowe i 2-3 ziarenka ziela angielskiego. Wyjmij je po ugotowaniu. Odlej i przelej soczewicę zimną wodą. 

3. Cebule obierz i pokrój w piórka. Zalej wrzątkiem i od razu odcedź. Przelej bardzo zimną wodą - dzięki temu cebula straci swoją ostrość. Pieczarki pokrój w plasterki lub na połówki. 

4. W misce delikatnie wymieszaj ostudzoną soczewicę z pieczarkami oraz cebulą. Polej sosem. Schłodź w lodówce (ok. 30 min). Na dużym półmisku rozłóż mieszankę sałat. Na wierzchu połóż soczewicę z dodatkami. Ew. posyp posiekaną świeżą kolendrą

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje