Półmisek z pieczarkami
To danie przygotujesz w mig!

Składniki
- sałatka
- 3/4 szkl. suchej zielonej soczewicy
- ok. 20 dag (1,5 opakowania) mieszanki zielonych sałat
- 25 dag pieczarek marynowanych
- 2 czerwone cebule
- 1 łyżka oliwy
- sos
- 4 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżeczka zalewy z pieczarek
- 1 płaska łyżeczka cukru lub miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- po szczypcie ostrej papryki i świeżo mielonego
- pieprzu
- sól do smaku
Sposób przygotowania
1. Sos: zmiksuj wszystkie składniki na gładki sos. Jeśli jest za gęsty, wymieszaj go z 1-2 łyżeczkami wody. Przelej do zakręcanego słoika i trzymaj w lodówce. 2. Soczewicę przepłucz zimną wodą na sitku. Do garnka wlej oliwę i wrzuć soczewicę, wymieszaj, by oliwa pokryła każde ziarenko. Wlej 2 szkl. wrzątku i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. Posól szczyptą soli. Możesz też dorzucić 2 listki laurowe i 2-3 ziarenka ziela angielskiego. Wyjmij je po ugotowaniu. Odlej i przelej soczewicę zimną wodą. 3. Cebule obierz i pokrój w piórka. Zalej wrzątkiem i od razu odcedź. Przelej bardzo zimną wodą - dzięki temu cebula straci swoją ostrość. Pieczarki pokrój w plasterki lub na połówki. 4. W misce delikatnie wymieszaj ostudzoną soczewicę z pieczarkami oraz cebulą. Polej sosem. Schłodź w lodówce (ok. 30 min). Na dużym półmisku rozłóż mieszankę sałat. Na wierzchu połóż soczewicę z dodatkami. Ew. posyp posiekaną świeżą kolendrą