Pomidor i twaróg to dobre połączenie?
Niektórych produktów nie wolno łączyć. Wśród przykładów często podaje się ser biały i pomidor. Po połączeniu wapnia z sera i kwasów z pomidora podobno powstają nierozpuszczalne kryształki soli, które odkładają się w stawach, powodując ból. Czy rzeczywiście tak jest?
Pomidorowe kwasy a wapń
Pomidor faktycznie zawiera kwasy - cytrynowy, jabłkowy, chlorogenowy, kumarynowy i szczawiowy. Dwa pierwsze łączą się z wapniem w sole zwiększające wchłanianie wapnia. Trzy pozostałe łączą się z wapniem, dając nierozpuszczalne związki wydalane przez organizm.
Ser i pomidor to pyszne i zdrowe połączenie!
Wapń z sera łączy się w jelitach z kwasem szczawiowym z pomidorów. Powstaje wtedy szczawian wapnia, który nie jest wchłaniany do krwi. Zapobiega to wypłukiwaniu wapnia z kości i osteoporozie. Szkodliwie działanie na organizm ma dopiero zjedzenie ponad 5 mg kwasu szczawiowego dziennie, czyli aż 16 kg pomidorów!