Pomidorki nadziewane ryżem

Pomidory umyj, odkrój górę, łyżeczką wydrąż środki.

Pomidorki nadziewane ryżem
Pomidorki nadziewane ryżemPicsel123RF/PICSEL

Składniki:

  • 12 pomidorów
  • saszetka ryżu
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 10 dag tartego parmezanu
  • 10 dag sera gouda
  • cebula dymka
  • 2 suszone pomidory
  • koperek do dekoracji
  • sól pieprz

Sposób przygotowania:

1. Pomidory umyj, odkrój górę, łyżeczką wydrąż środki. Kurkumę wraz z odrobiną soli zalej szklanką wrzątku, wsyp ryż, przykryj, odstaw na pięć minut.

2. Gotowy ryż połącz z parmezanem i połową startego na tarce sera, wymieszaj. Masą faszeruj pomidorki, układaj w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posyp pozostałym serem, układaj pokrojoną dymkę i pomidory, oprósz pieprzem. Zapiekaj 30 minut w temperaturze 180⁰ C. Dekoruj koperkiem i cebulką dymką.

Gołąbki z młodej kapustyTV Interia
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas