Pomidorki nadziewane ryżem
Pomidory umyj, odkrój górę, łyżeczką wydrąż środki.
Składniki:
- 12 pomidorów
- saszetka ryżu
- pół łyżeczki kurkumy
- 10 dag tartego parmezanu
- 10 dag sera gouda
- cebula dymka
- 2 suszone pomidory
- koperek do dekoracji
- sól pieprz
Sposób przygotowania:
1. Pomidory umyj, odkrój górę, łyżeczką wydrąż środki. Kurkumę wraz z odrobiną soli zalej szklanką wrzątku, wsyp ryż, przykryj, odstaw na pięć minut.
2. Gotowy ryż połącz z parmezanem i połową startego na tarce sera, wymieszaj. Masą faszeruj pomidorki, układaj w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posyp pozostałym serem, układaj pokrojoną dymkę i pomidory, oprósz pieprzem. Zapiekaj 30 minut w temperaturze 180⁰ C. Dekoruj koperkiem i cebulką dymką.