Pomidorowa na nowo
Pomidorowa to jedna z ulubionych zup Polaków. Spróbujmy trochę ją "odświeżyć" i zamiast tradycyjnej pomidorówki z ryżem czy makaronem zaserwować zupę - krem z ziołami.
Składniki:
6 skrzydełek kurczaka lub niewielkie indycze skrzydło albo 60 dag wołowego z kością (ew. mięso mieszane)
1 kg świeżych pomidorów lub 2 puszki pomidorów w zalewie albo 4-5 łyżek koncentratu ew. 1/2 l gęstego przecieru
włoszczyzna, ulubione zioła do wyboru
cebula, sól, pieprz, cukier.
Przygotowanie:
Mięso zalej zimną wodą, po zagotowaniu systematycznie usuwaj szumy. Dołóż włoszczyznę, przypieczoną na palniku cebulę, wsyp sól i gotuj na minimalnym ogniu przynajmniej 2 godziny.
Pomidory pokrój, podduś na odrobinie oliwy, przetrzyj. Te z zalewy też przetrzyj lub zmiksuj. Połącz pomidory (koncentrat, przecier) z rosołem. Dopraw.