Pomidorowa na nowo

Pomidorowa to jedna z ulubionych zup Polaków. Spróbujmy trochę ją "odświeżyć" i zamiast tradycyjnej pomidorówki z ryżem czy makaronem zaserwować zupę - krem z ziołami.

Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa123RF/PICSEL

Składniki:

6 skrzydełek kurczaka lub niewielkie indycze skrzydło albo 60 dag wołowego z kością  (ew. mięso mieszane)

1 kg świeżych  pomidorów lub 2 puszki pomidorów w zalewie albo 4-5 łyżek koncentratu ew. 1/2 l gęstego przecieru

włoszczyzna, ulubione zioła  do wyboru

cebula, sól, pieprz, cukier.

Przygotowanie:

Mięso zalej zimną wodą, po zagotowaniu systematycznie usuwaj szumy. Dołóż włoszczyznę, przypieczoną na palniku cebulę, wsyp sól i gotuj na minimalnym ogniu przynajmniej 2 godziny.

Pomidory pokrój, podduś na odrobinie oliwy, przetrzyj. Te z zalewy też przetrzyj lub zmiksuj. Połącz pomidory (koncentrat, przecier) z rosołem. Dopraw.

Kobieta i życie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas