Pomidorowa z drobnymi pulpecikami

Pomidory są dobrym źródłem witaminy C i potasu, a ich najcenniejszym składnikiem jest likopen, antyoksydant zmniejszający ryzyko wielu chorób nowotworowych!

Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa123RF/PICSEL

Składniki:

  • 400 g mielonego drobiowego mięsa
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko
  • 1/2 szklanki posiekanej natki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 kg dojrzałych pomidorów (lub 2 puszki pomidorów)
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 1/3 szklanki przecieru pomidorowego
  • papryczka chilli
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Wymieszaj mięso z rozgniecionym czosnkiem, jajkiem i połową natki. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Uformuj 18 pulpecików.

2. Rozgrzej na patelni połowę oliwy. Smaż pulpeciki na średnim ogniu, obracając je często, 4 minuty lub do czasu, aż zbrązowieją i będą gotowe do jedzenia. Przełóż je do miski i odstaw na bok. (Możesz też zrezygnować ze smażenia i ugotować pulpeciki w bulionie. Pamiętaj, by potem przecedzić bulion).

3. Obierz i posiekaj cebulę. Rozgrzej na patelni resztę oliwy i usmaż na niej cebulę. Przełóż do rondla, dodaj obrane pomidory (lub pomidory z puszki), koncentrat i bulion. Gotuj na małym ogniu 30 min.

4. Dodaj pulpeciki, drobno posiekaną papryczkę chilli, przypraw do smaku. Gotuj 2-3 minuty. Tuż przed podaniem posyp resztą natki. Podawaj z bagietką.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas