Pomidorowe pakieciki przyprawione bazylią

Smaczne i aromatyczne danie.

Czas przyrządzenia: ok. 25 minut
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • 3 duże pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała szalotka
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1–2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
  • 3 łyżki oleju do posmarowania i smażenia mięsa
  • sól l pieprz
  • pikantna przyprawa do drobiu z dodatkiem
  • pieprzu kajeńskiego albo ostrej papryki

Sposób przygotowania

1. Filety z kurczaka opłucz, wytrzyj. Każ- dy natnij wzdłuż, uważając przy tym, by nie przeciąć ich do końca. Potem filety rozłóż jak książkę, skrop sokiem i przypraw. Lekko rozbij tłuczkiem. 

2. Pomidory umyj, natnij u nasady na krzyż. Potem włóż je na 1 minutę do wrzątku, wyjmij i obierz ze skórki. Sparzone pomidory oczyść, pokrój na kawałki. Bazylię posiekaj. 

3. Czosnek oraz szalotkę obierz, posiekaj, wymieszaj z pomidorami. Dodaj 1 łyżkę bazylii. Farsz przypraw solą i pieprzem. Na każdym płacie połóż porcję nadzienia. Zwiń, zepnij. 4 Roladki smaż 10 minut na 2 łyżkach oleju. Resztę oleju połącz z miodem oraz szczyptą przyprawy. Posmaruj tym roladki 3 minut przed końcem smażenia. Posyp resztą bazylii.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje