Pomidorowe pakieciki przyprawione bazylią
Smaczne i aromatyczne danie.

Składniki
- 4 pojedyncze filety z kurczaka
- 3 duże pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała szalotka
- 1 pęczek bazylii
- 1 łyżeczka miodu
- 1–2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- 3 łyżki oleju do posmarowania i smażenia mięsa
- sól l pieprz
- pikantna przyprawa do drobiu z dodatkiem
- pieprzu kajeńskiego albo ostrej papryki
4 porcji
Sposób przygotowania
1. Filety z kurczaka opłucz, wytrzyj. Każ- dy natnij wzdłuż, uważając przy tym, by nie przeciąć ich do końca. Potem filety rozłóż jak książkę, skrop sokiem i przypraw. Lekko rozbij tłuczkiem. 2. Pomidory umyj, natnij u nasady na krzyż. Potem włóż je na 1 minutę do wrzątku, wyjmij i obierz ze skórki. Sparzone pomidory oczyść, pokrój na kawałki. Bazylię posiekaj. 3. Czosnek oraz szalotkę obierz, posiekaj, wymieszaj z pomidorami. Dodaj 1 łyżkę bazylii. Farsz przypraw solą i pieprzem. Na każdym płacie połóż porcję nadzienia. Zwiń, zepnij. 4 Roladki smaż 10 minut na 2 łyżkach oleju. Resztę oleju połącz z miodem oraz szczyptą przyprawy. Posmaruj tym roladki 3 minut przed końcem smażenia. Posyp resztą bazylii.