Pomidorowe wieżyczki
Składniki na cztery porcje: • 4 średniej wielkości pomidory, • 4 duże kulki sera mozzarella, • 3–4 łyżki oliwy z oliwek, • 1 łyżka octu winnego albo soku cytrynowego, • 1 łyżeczka octu balsamicznego, • zioła prowansalskie, • sól, • świeżo mielony czarny pieprz, • kilka listków bazylii do dekoracji
1. Pomidory umyj, wytrzyj do sucha. Mozzarellę osącz z zalewy. Kulki sera oraz pomidory potnij w plasterki mniej więcej takiej samej grubości.
2. Pokrojone pomidory przełóż plastrami sera mozzarella i ustaw na 4 talerzykach. Jeśli lubisz, możesz dodatkowo posypać każdą warstwę drobniutko startym serem typu parmezan albo do wieżyczek dodać kawałeczki surowej szynki dojrzewającej, np. parmeńskiej albo westfalskiej.
3. Ocet winny wymieszaj z octem balsamicznym. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj 2–3 spore szczypty ziół prowansalskich. Cienkim strumieniem dolej oliwę. Ubij całość trzepaczką na jednolity sos. Polej nim pomidorowe wieżyczki.
Przed podaniem udekoruj danie listkami świeżej bazylii. Wieżyczki serwuj jako dodatek do dania głównego albo na kolację, z kawałkiem chrupiącej bagietki.